В усіх регіонах України загострилася пожежна небезпека

В усіх регіонах України загострилася пожежна небезпека

Укрінформ
Щодня в природних умовах по всій Україні фіксується до шестисот пожеж, і за три місяці їх кількість в 11 разів перевищила торішній показник за цей самий період.

Про це сказав голова ДСНС Микола Чечоткін під час доповіді на засіданні уряду в середу, 10 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В усіх регіонах держави відмічається значне загострення ситуації з пожежами в природних екосистемах, яка тільки погіршується. Щоденно фіксується до шестисот пожеж, а пожежонебезпечний період ще не розпочався. За три місяці кількість пожеж перевищила 13 тисяч, що в 11 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року, а їх площа зросла у 21 раз і становить 14 тисяч гектарів", - сказав Чечоткін.

Він додав, що найбільше пожеж зафіксовано у Київській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Одеській областях. За його словами, на лісових масивах та торфовищах ситуація складна, але контрольована. Натомість через спалювання сухої рослинності на присадибних ділянках поблизу населених пунктів, а також на сміттєзвалищах і в заплавах річок виникло 12 тисяч 700 пожеж.

"Особливо тривожним є те, що під час спалювання сухої трави та очерету загинуло 16 людей", - підкреслив Чечоткін.

Голова ДСНС також звернув увагу на ту обставину, що негативні тенденції з пожежами критично нарощуються, і в Чорнобильській зоні відчуження лише за останній тиждень виникло шість пожеж, а від початку року - 26.

"Як свідчить аналіз, основною причиною загострення ситуації з пожежами у природних екосистемах є те, що органи влади, лісокористувачі та власники торфовищ майже не розпочали роботи з протидії пожежам, на місцях практично не організовано роз'яснювальну та профілактичну роботу серед населення, через що відбувається масове випалювання сухої рослинності", - констатував Чечоткін.

Він зауважив, що в цій непростій ситуації забезпечується реагування на всі пожежі на початковому етапі їх виникнення, при цьому основне навантаження покладається на підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Читайте також: Літо наближається: на Київщині - пожежна небезпека 4 класу

"Пропоную центральним органам влади, у сфері управління яких знаходяться лісові масиви та заповідники, запровадити комплекс заходів щодо попередження у них пожеж та оперативного гасіння у разі їх виникнення. Обласним та Київській міській державній адміністрації - організувати роботу серед місцевого населення, відпочивальників, мисливців та рибалок для недопущення випалювання сухої рослинності, виявлення та притягнення правопорушників до відповідальності", - сказав Чечоткін.

Він додав, що місцева влада має також подбати про створення мінералізованих смуг, очищення просік, поновлення доріг для проїзду пожежної техніки, облаштування місць забору води, підтоплення торфовищ.

У відповідь прем'єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що важливо донести цю інформацію до органів місцевої влади, щоб вони якнайшвидше почали реалізовувати протипожежні заходи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-