Знайдені у старому вулику документи розповідають про розвідку УПА - краєзнавець

Знайдені у старому вулику документи розповідають про розвідку УПА - краєзнавець

Фото
Укрінформ
Нові сторінки діяльності розвідників Української повстанської армії розкривають документи, знайдені у старому вулику на Тернопільщині.

Про кореспондентові Укрінформу розповів краєзнавець, директор Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені О.Барвінського Роман Пахолок, який разом із ентузіастами відновлює та опрацьовує знайдені документи.

«У ці дні ми вперше оприлюднюємо деякі матеріали знайденого архіву. Серед них особливу цікавість викликають фрагментарні відомості про тактику розвідувально-диверсійних груп повстанців. Зазначу, що в УПА діяла чітка, уніфікована структура штабів з’єднань із розвідувальними відділами. В одному документі читаємо про те, що «тактика розвідників визначається завданням, яке виконує відділ, зовнішніми обставинами. Питання доброї розвідки у підрозділі УПА – це питання першорядного значення», - розповів Пахолок.

За його словами, в документах яких йдеться й про те, що серед завдань розвідувального відділу – здобувати щоденні відомості про те, що діється в даному районному осередку. Тобто, чи стягуються в район війська, якщо так, то скільки їх, які великі групи, якими засобами пересуваються, в якій порі дня, якими групами виїздить НКВС у терен, з якими озброєнням, де передбачаються облави, з яких причин. Окремі вимоги викладено і для бойової у розвідки.

Як підкреслив Пахолок, ті матеріали, що стосуються діяльності розвідки Української повстанської армії, свідчать про ретельну розвідувальну підготовку під час організації бойових операцій, які часто мали широку підтримку серед місцевих мешканців. Чітка, продумана організація розвідувальної діяльності, робота спецслужб повстанського руху свідчили про намір його керівництва перетворити у майбутньому УПА на зародок Збройних сил Української держави, додав дослідник.

Читайте також: Воїни ОУН-УПА від сьогодні - теж учасники бойових дій

Як повідомляло агентство, на Тернопільщині у старому вулику знайдено матеріали служби безпеки ОУН-УПА, датовані 1944-1945 роками. Вдалося фрагментарно, а також цілісно відновити 240 знайдених листків, понад 50 повстанських журналів, пропагандистських брошур, шифрованих документів, наказів та зведень.

Дослідження повстанського архіву триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-