Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Що і в кого закуповувало управління капбудівництва Одеської міської ради

Що і в кого закуповувало управління капбудівництва Одеської міської ради

Блоги
Укрінформ
Чому абсолютним фаворитом у держзакупівлях є підприємство, що належить однопартійцям міського голови?

За перші два місяці 2019 року управління капітального будівництва розпочало і завершило цілий ряд дуже коштовних закупівель. Якщо не брати до уваги послуги охорони, сигналізації та інших послуг та товарів, які коштували досить невеликих грошей, то дане управління провело 12 успішних закупівель. В основному закуповувались послуги з капітального ремонту будівель та міських доріг, реставраційні роботи, а також одна закупівля легкових автомобілів для управління.

Очікувана вартість даних 12 закупівель склала 483 мільйони 850 тисяч 62 гривні. Економія ж, після проведення відкритих торгів, склала всього 7 мільйонів і майже 119 тисяч. А тепер погляньмо на кожну окремо взяту закупівлю.

1. Реставрація фасаду будівлі головного корпусу, яка є частиною комунальної установи «Міська клінічна лікарня №1», розташованої за адресою: м. Одеса, вул. М’ясоєдовська, 32. Даний заклад більше відомий в місті, як єврейська лікарня. На його реставрацію управління капітального будівництва планувало витратити понад 40 мільйонів гривень, а ремонті роботи планують завершити до кінця 2020 року.

Оголошення про відкриті торги було розміщено на сайті Прозорро 6 лютого 2019 року. Свої пропозиції на участь у відкритих торгах подало три фірми: ТОВ АРТ ПРОЕКТ-2010, ТОВ ВКП «Таурус» та ТОВ «Інж-Строй». Жоден з учасників не понижував своїх пропозицій, а найменшу суму запропонувало ТОВ «Арт Проект» і її, як не дивно, було відхилено.

Переможцем стало одеське ТОВ «Таурус», власником якого є Зеленюк Сергій Сергійович. Статутний капітал даного підприємства складає 400 тисяч гривень. В 2018 році «Таурус» отримав тендерів на суму майже 133 мільйони гривень, і всі вони були від управлінь та департаментів одеської міської ради.

Також «Таурус» підписав договір на суму понад 14 мільйонів гривень за послуги капітального ремонту дитячого садочка №225, що на вулиці Паустовського,11

2. 1 лютого були оголошені відкриті торги з Капітального ремонту перехрестя вулиць М’ясоєдовської та Прохоровської із заміною трамвайної колії переїзду. На це управління заклало трохи менше ніж 12 мільйонів гривень. Роботи, як і в попередньому випадку, мають бути завершені до 31 грудня 2020 року.

Претендентів на те, щоб відремонтувати дане перехрестя було двоє: ТОВ «РостДорСтрой» та ПрАТ РБД "Одесголовпостач". Переможцем стало товариство «РостДорСтрой», яке запропонувало на 41 тисячу гривень менше ніж його конкурент.

Підприємство переможець належить Коновалову Євгену Геннадійовичу та Шумахеру Юрію Борисовичу. Статутний капітал «РостДорСтроя» складає понад 5 мільйонів гривень. Дане товариство з обмеженою відповідальністю є давнім гравцем на ринку державних закупівель. Так, у 2016 році вони виконали послуг на понад 2 мільярди гривень, 2017 – на 3 мільярди і майже 231 мільйон, в 2018 – знову трохи більше 2 мільярдів, а от в 2019 році, за перші його три місяці, сума виграних тендерів вже складає майже 756 мільйонів гривень.

Обидва бенефіціарні власники даного підприємства є членами партії Одеського міського голови Геннадія Труханова «Довіряй ділам». А Юрій Шумахер навіть був обраний депутатом одеської міської ради 7 скликання.

ТОВ «РостДорСтрой» виграв ще один подібний підряд. 1 лютого було оголошено тендер на Капітальний ремонт перехрестя проспекту Небесної Сотні та Шкільного аеродрому із заміною трамвайної колії переїзду. Єдиним конкурентом у фірми членів провладної партії, було ПрАТ РБД "Одесголовпостач", яке запропонувало ціну всього на 5 тисяч більшу за ціну переможця. Що цікаво, основним видом діяльності «Одесголовпостачу» є неспеціалізована оптова торгівля, а от про ремонт і будівництво доріг там взагалі не йдеться.

Договір про капітальний ремонт цього перехрестя укладено на суму 8 мільйонів 175 з половиною тисяч. Всі роботи мають завершитись до кінця наступного року.

Ще одним великим договором для «РостДорСтрой» став Капітальний ремонт вул. Софіївської, який також має бути завершений до 31 грудня 2020 року. Ремонт даної вулиці обійдеться місту в 161 мільйон та майже 74 тисячі гривень.

Конкурентами підприємства Фрідмана та Коновалова були Товариство з обмеженою відповідальністю "ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ" та ТОВ "БВК "ПИК - СТРОЙ".

Перша компанія належить турецьким бізнесменам та мешканцю Львова Олегу Фаріону. Фірма фігурує в 7 кримінальних справах за останні 3 роки, в яких є відповідачем. Фірма підозрюється в ухилянні від сплати податків, а також у постійному завищенні цін на свої послуги.

Інша ж фірма також належить людям, які знаходяться в орбіті впливу одеського міського голови. Так, керівник та один з беніфіціарних власників ТОВ "БВК "ПИК - СТРОЙ" Лозовенко Марина Костянтинівна є депутатом Одеської міської ради від фракції «Довіряй ділам».

Також «РостДорСтрой» виграло тендер на майже 116 мільйонів гривень. Цього разу їм належить зробити капітальний ремонт Новоаркадійського колектору на ділянці від вулиці Генуезької, 36 до провулку  Шампанського 11. За те, щоб провести ці роботи з переможцями боролись ще дві фірми: ТОВ «Будвектор Плюс» та ТОВ "Безтраншейні технології та комунікації".

3. А от тендер на реставрацію головного корпусу єврейської лікарні, але тепер уже корпусу під літерою В, виграла стала ТОВ "Компанія Ексер'єр-дизайн». Вона уклала договір на суму майже 63 мільйони з управлінням капітального будівництва. Зауважимо, що фірма переможець належить колишньому депутату одеської міської ради Анатолію Рагуліну.

Таким  чином проаналізувавши найбільші закупівлі, які за ці три місяці здійснило управління капітального будівництва, ми сміливо можемо констатувати той факт, що абсолютним фаворитом є підприємство, яке належить однопартійцям міського голови – ТОВ «РостДорСтрой». Вони стали переможцями в торгах із найбільшими сумами замовлень і жодного разу не поступилися своїм конкурентам.

Дмитро Сінченко, координатор Всеукраїнської ініціативи «Рух державотворців»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-