Громада з футбольним майбутнім

Громада з футбольним майбутнім

Децентралізація
Укрінформ
Як у найтуристичнішій на Закарпатті об'єднаній громаді розвивають спорт та заохочують до здорового способу життя покоління “загублених у ґаджетах”

Полянська ОТГ на Закарпатті утворена у 2016 році і відома тим, що нині дає найбільший туристичний збір в області. Але в Поляні хочуть бути відомими не тільки цим. Тут працюють над тим, аби виховати з сільських дітей майбутніх зірок вітчизняного футболу. В громаді діє дитячо-юнацька спортивна школа, де діти займаються футболом, є волейбольна дівоча команда, що посідає перші місця в області, днями відкривають секцію карате — адже сільські діти цього дуже хочуть. Примітно, що працювати тренерами для дітей в Поляну залюбки їдуть студенти після закінчення профільних вишів — це не те село, з якого виїжджають за кордон чи у місто, каже директор ДЮСШ Станіслав Тороні.

Від футболу до карате

Ми приїжджаємо до Полянської ДЮСШ у будень перед початком тренування, яке стартує щодня о 15 годині для різних вікових груп.

Поїздку організував Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

Директор ДЮСШ Святослав Тороні проводить коротку екскурсію закладом. Нинішня ДЮСШ у Полянській ОТГ будувалася як школа, тут багато приміщень, великий спортзал, душові, роздягальні, поле зі штучним покриттям для футболу, баскетбольне поле... У якості дитячої спортшколи це все запрацювало з вересня 2018 року.

- Доки діти відвідували позашкільні секції, вони тренувалися, але це не було системно. До того ж, вони не виїжджали на змагання. Зараз із появою ДЮСШ вже беруть участь у них, це цікавіше, тому що є стимул боротися за перемогу, показувати свої досягнення. Це мотивація — і для них, і для нас.

Станіслав Тороні каже, що сьогодні тут займається 95 дітей. Вони усі жителі Полянської ОТГ, втім, є до десятка дітей з населених пунктів, котрі до громади не входять. Заняття для усіх безкоштовні. Діти спокійно добираються з навколишніх сіл — тут добре розвинена транспортна громадська мережа. Створені 4 вікові групи, в середньому в кожній до 20 дітей, найбільше спортсменів у молодшій віковій групі (діти 2010-11 р.н.).

- Нещодавно, в грудні, закупили для них спортивний інвентар — бар'єри, маніжки, м'ячі, аби діти могли відпрацьовувати різні маневри, це дозволяє якісніше проводити тренування, - каже Станіслав Тороні.

Примітно, що у футболі тут тільки хлопці; в школі хотіли б створити дівочу команду, але нема охочих. Проте дівчата дають фору хлопцям у волейболі —дівоча волейбольна команда з Поляни постійно показує перші результати в заліках області, на минулому чемпіонаті в країні вони стали восьмими в юнацькому заліку.

- Які перспективи у ваших дітей?

- У нас відбуваються змагання різного рівня, дивимося, куди їх відправляти. Нині націлені на обласну ДЮФЛ (Дитячо-юнацька футбольна ліга — ред.), ще участі в змаганнях не брали, оскільки тренуємося тільки з вересня, ще й року нема. А для того, аби підтримувати командний дух, влаштовуємо для них товариські матчі.

- Наше завдання, - зазначає Станіслав Тороні, - насамперед заохочувати дітей до здорового способу життя. Їх називають поколінням “загублених у гаджетах”, то ж прагнемо показати, що світ спорту також вартий того, аби в нього зануритися. Ми раді спостерігати за тим, як у дітей зароджується командний дух, як вони прагнуть нових здобутків і готові для цього працювати, виходити зі світу віртуальної реальності. Спочатку, до речі, була невелика інтенсивність відвідування, але потім спрацювало “сарафанне радіо”, створився колектив, і вони стали добре ходити. Зараз не маємо тих, хто пропускає заняття.

Станіслав Тороні каже, що в ДЮСШ хотіли б відкривати нові секції.

- Моніторимо ситуацію, питаємо, що б хотіли самі діти — за голосуванням це, насамперед, карате. Працюємо над тим, аби відкрити секцію незабаром. Інший популярний вид спорту в селі — це настільний теніс, - каже він.

Тренер, який бореться з телефонами

Тим часом на полі збирається перша група дітлахів — це 8-10 річні хлопчаки. Більшість приїжджає на тренування на велосипедах, діти чекають на тренера, показують одне одному відео на смартфонах, жартують, сміються.

Перед тренуванням встигаємо поговорити з Сергієм Зозулею, тренером-викладачем Полянської ДЮСШ. Цікаво, що він приїхав у Поляну зі Слов’янська після сумнозвісних подій 2014 року разом із сім’єю. Доти тренував дітей там, з переїздом став викладати у місцевій школі, зараз працює ще й у ДЮСШ. Каже, тут простіше — тут він тренер, значить, головний і його треба слухатися. У школі досягти результату від дітлахів важче: не слухають та не визнають авторитета.

- У нас правило: ніяких телефонів, слухаємо команди і виконуємо, так досягаємо результату. У школі я не маю права відібрати телефон, і замість того, аби грати, дитина може просидіти половину, а чи й весь урок на лавочці - “бо щось у боці коле”. Діти хороші, - каже Сергій Зозуля, - відкриті, щирі, особливо молодшого віку. Зі старшими уже важче, він приходить на поле і не бажає слухати ніяких порад чи настанов, він хоче лупити по воротах - “ я вже вмію грати”, каже на моє зауваження.

Однак, тренер справляється. Каже, його робота — це щоденна рутина, але коли вона дає результат, очі горять у всіх — і в дітей, і в нього.

Утримання закладу — це 1 мільйон гривень на рік

Насамкінець запитуємо у голови Полянської ОТГ Івана Дрогобецького, скільки коштує спорт для громади.

- На рік на утримання ДЮСШ у нас йде 1 млн грн, - каже він. - Крім того, ми продовжуємо за кошти громади будувати поля зі штучним покриттям — у найвіддаленішому селі Родникова Гута та Плоскому, що знаходиться ближче. Тобто, робимо акцент на футбольне майбутнє громади. Також запланували провести кілька товариських футбольних матчів між різними віковими командами на кубок Полянської ОТГ. У якості призів готуємо кубки, медалі та м’ячі для гравців.

Полянська об’єднана територіальна громада утворена у жовтні 2016 року. До її складу увійшли три територіальні громади — Полянська, Плосківська та Родниківська. Площа громади сьогодні складає 162 кв км, населення — майже 8 тисяч осіб. За 2017 рік надходження до загального фонду, включаючи міжбюджетні трансфери, склали 45,7 млн грн.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Тетяна Когутич, УЖГОРОД.

 Фото: Сергій Гудак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-