У порту Южний моряки України та Франції здійснили унікальну операцію

У порту Южний моряки України та Франції здійснили унікальну операцію

Фото
Укрінформ
Фахівці Військово-морських сил ЗСУ спільно з військовими моряками французького тральщика Capricorne провели пошук, ідентифікацію та знищення підозрілих і вибухонебезпечних предметів.

Про це повідомляє "Флот України".

Унікальність операції в тому, що її вперше провели на ділянці Чорного моря, яка прилягає до акваторії порту Южний і з часів Другої світової війни є забороненою для цивільного судноплавства.

"Це наш перший подібний досвід роботи з французькими колегами. До цього часу ми вже знешкоджували вибухонебезпечні предмети часів різних світових війн, які знаходили в морі поблизу берегів Криму та у водах річки Дунай. Особливістю пошукових дій у ході цієї операції було застосування новітнього обладнання, яке є на озброєнні кораблів НАТО", - прокоментував подію начальник пошуково-рятувальної служби ВМС ЗСУ капітан 1-го рангу Олексій Нестеров.

Читайте також: Військові водолази у Чернігові вчаться розмінуванню під кригою

За його словами, завдяки потужному сонару, вбудованому в корпус тральщика Capricorne, вдалося - всупереч вкрай поганій видимості та хаотичному руху течій і шарів води - швидко просканувати дно й виявити підозрілі предмети в акваторії порту.

Після візуального обстеження дна на моніторах до операції залучили водолазів і два телекеровані підводні апарати.

Як з’ясувалось під час детального обстеження, підозрілими предметами виявилися звичайні старі бочки та уламки металевих конструкцій.

Відтепер усім суднам, які заходять в акваторію порту Южний, служби гавані сповіщають про безпеку судноплавства в цьому районі, наголосив Нестеров.

Також він додав, що пошук, ідентифікація та знищення вибухонебезпечних предметів у Чорному морі поблизу українського узбережжя триватиме. Причому до наступних операцій буде залучено значно більше сил і ресурсів - як від ВМС ЗСУ, так і флотів країн-партнерів.

Фото "Флот України": військові новини півдня країни

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-