Свідки у

Свідки у "справі Труханова" розповіли про витрати на євромерію і прозорий офіс

Укрінформ
Депутати і чиновники Одеської міськради та Мінрегіону, що проходять як свідки у справі мера Труханова, на засіданні райсуду 29 березня розповіли, що в 2016 році в Одесі паралельно створювали євромерію і прозорий офіс.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На придбання й ремонт будівлі під євромерію на вул. Косовській, 2Д було витрачено з міськбюджету понад 400 мільйонів гривень, а ремонт та облаштування будівлі ЦНАПу на вул. Академіка Корольова, 9 фінансувалося мерією та Мінрегіоном.

"У міськраді я координую роботу міських житлово-комунальних структур. Що стосується придбання будівлі під євромерію - то це сфера діяльності іншого заступника міського голови. Але можу сказати, що одесити схвалюють відкриття у придбаній будівлі на Косовській, 2Д Центру інтегрованих послуг, бо там надають якісні адмінпослуги", - зазначив перший віце-мер міста Анатолій Орловський, відповідаючи на запитання прокурора САП Валентина Мусіяки у справі про фінансову оборудку при купівлі будівлі колишнього заводу "Краян".

Прокурори САП цікавились у свідка Орловського, чому він давав письмові вказівки керівникам департаментів готувати проекти рішень на сесію міськради щодо придбання будівлі, якщо це сфера діяльності іншого віце-мера, а також про підготовку підлеглими питання про дачу згоди депутатами на покупку дорогої будівлі.

Читайте також: Суд відхилив клопотання САП про відстрочку у "справі Труханова"

Перший віце-мер пояснював, що іноді він це робив, коли тимчасово виконував обов'язки мера, але на більшість запитань представників обвинувачення перший віце-мер відповідав ухильно: або скаржився на пам'ять, або казав, що не вникав у суть підготовки питань на 10-у й 11-у сесії міськради, що стосувались будівлі під євромерію. Наприклад, навіть не міг згадати, на кого з віце-мерів була покладена відповідальність за цю сферу роботи.

Так само Орловський заявив, що не пам'ятає обставин власноручного підписання Додаткового договору з компанією "Девелопмент еліт" про повернення мерії 95 мільйонів гривень, переплачених за будівлю колишнього "Краяна". І не знає, з'ясувалось у суді, чи повернуті десятки мільонів до міськбюджету на виконанння цього договору.

Прокурор Мусіяка також спитав Орловського, чому він відмовився надавати покази детективам НАБУ в 2016 році, але це запитання, як і багато інших, були зняті судом через протести адвокатів, які вбачали порушення вимог КПК.

Тим часом якраз Орловський, як випливало з його показів у суді, визначив посадовців мерії Вугельмана і Спектора, які зараз є фігурантами кримінального провадження, відповідальними за розгляд письмової пропозиції директора ТОВ "Девелопмент еліт" щодо придбання мерією будівлі на Косовській, 2Д за завищеною ціною.

Варто зазначити, що на те, що не пам'ятають перебігу подій, посилалися в суді й інші свідки - посадовці та депутати мерії, які іноді плутались у назвах "євромерія" та "прозорий офіс", хоча неодмінно наголошували про актуальність створення ЦНАПу. Чітко виклав різницю між функцінальним призначенням будівель на вул. Корольова, 9 та вул. Косовській, 2Д депутат Олександр Александрочкін.

А співробітниця Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Аліна Кравченко уточнила у своїх свідченнях суду, що "Мінрегіон надав співфінансування лише при створенні в Одесі прозорого офісу ЦНАП на вул. Корольова". А чому була терміново скликана 19 жовтня 2016 року позачергова 10-а сесія міськради при покупці будівлі на вул. Косовській, 2Д, свідку не відомо.

Свідчення суду надали в п'ятницю також секретар Одеської міськради Олександр Потапський, керівники служб і відділів мерії Наталя Іваненко, Олексій Козлов та інші.

Як підсумував засідання прокурор Максим Кравченко, заслухано свідчення багатьох, але деякі чиновники продемонстрували часткову втрату пам'яті.

Усього у "справі Труханова" Малиновський райсуд Одеси вже допитав 93 із 110 осіб, яких бажає допитати сторона обвинувачення. Наступне засідання судової колегії під головуванням Сергія Черевка призначене на 1 квітня, хоча прокурори САП просили його перенести на 3 квітня - через зайнятість у суді міста Запоріжжя.

Як повідомлялося, прокурори САП звинувачують мера Одеси Геннадія Труханова і групу посадовців у тому, що вони організували придбання адмінбудівлі заводу "Краян" за завищеною ціною - 185 мільйонів гривень. Встановлено, що ринкова ціна об’єкта нерухомості становила 92 мільйони гривень, а незадовго до придбання мерією будівлі «Краяна» було придбано за 11,5 мільйона гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-