На Миколаївщині презентували проект,  який допоможе покращити якість послуг ЖКГ

На Миколаївщині презентували проект, який допоможе покращити якість послуг ЖКГ

Децентралізація
Укрінформ
На Миколаївщині представники об’єднаних територіальних громад (ОТГ) вчилися, як підвищувати якість житлово-комунальних послуг, розвивати енергоефективність і звідти залучати кошти на втілення відповідних програм.

Семінар «Підвищення якості житлово-комунальних послуг в об’єднаних територіальних громадах» організував Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми маємо ситуацію, коли міжнародні донори надають велику технічну допомогу на розвиток соціально-економічних проектів, але дуже мало саме на вирішення проблем ЖКГ. Отож, ми презентуємо новий проект Євросоюзу та програми розвитку ООН, спрямований на підтримку багатоквартирних будинків. Він пропонує навчання та консультаційну допомогу з питань становлення ОСББ, їх розвитку, взаємодії з органами влади та комунальними службами тощо», - сказала регіональний координатор ПРООН в Миколаївській області Тетяна Гвоздь, яка виступила головним спікером семінару.

За її словами, нині на території об’єднаних територіальних громад Миколаївщини налічується понад 620 багатоквартирних будинків. У 188 з них створено ОСББ (близько 30 відсотків). Всі інші або ще не об'єдналися, або знаходяться лише в процесі. І тим, і іншим потрібна методично-консультативна допомога.

“Насамперед, йдеться про те, як досягти такого рівня спроможності, щоб залучати кошти на впровадження енергоефективних заходів”, - зазначила Гвоздь.

Читайте також: ОТГ Житомирщини напрацьовують механізми управління твердими відходами

Учасники семінару також дізналися, як скористатися технічною допомогою фінансових донорів і залучити кошти для вирішення питань енергоефективності у своїх будинках.

При цьому зазначалося, що лише протягом 2018 року в Миколаївській області було реалізовано 110 проектів за рахунок державної субвенції на розвиток інфраструктури на загальну суму 86 мільйонів гривень. З них 61 проект був пов'язаний саме з питаннями енергозбереження, куди було витрачено 45 млн грн.

За словами директора Миколаївського ЦРМС Валентина Бойка, на сьогодні питання формування і надання житлово-комунальних послуг є дуже важливим і актуальним для ОТГ, адже саме ці проблеми є такими, які найбільше цікавлять жителів сіл і міст області.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-