На Одещині розслідують спробу підкупу членів виборчкомів

На Одещині розслідують спробу підкупу членів виборчкомів

Укрінформ
Співробітники Одеської облпрокуратури та Управління СБУ в області викрили спробу близько десяти осіб, причетних до штабів кандидата в президенти Юлії Тимошенко, а також керівника Подільського відділення Приватбанку здійснити підкуп членів виборчих комісій.

Про це 25 березня розповіли журналістам на брифінгу прокурор Одеської області Олег Жученко і керівник облуправління СБУ Олександр Довженко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"При проведенні обшуків у відділенні Приватбанку виявлено й вилучено розфасовані пакети з "чорною готівкою" в обсягу 1 мільйон 300 тисяч гривень, які були призначені для незаконного використання в ході виборчої кампанії на території п'яти районів Одещини. Зокрема, Подільського, Балтського, Окнянського, Кодимського та Савранського. Керівник Подільського відділення банку працює в банку понад 7 років й очолила цю структуру задовго до того, як Приватбанк став державним", - зазначив Жученко.

Журналістам продемонстрували фотознімки із зазначеної банківської установи.

Співробітники правоохоронних органів також задокументували низку телефонних розмов між представником центрального штабу політпартії ВО "Батьківщина" і працівниками районних штабів та банківської установи, які обговорювали план і методи захисту під час розслідування викритої схеми підкупу. Фіксацію правоохоронцями телефонних розмов, за словами Жученка, санкціонував суд.

Як розповіли Жученко і Довженко, досудовим слідством уже встановлено, що представникам виборчих комісій мали сплачувати заготовлену "чорну готівку" в розрахунку 2-3 тисячі гривень - у залежності від кількості виборців. Спостерігачам від цієї політсили передбачались виплати по тисячі гривень.

При обшуках правоохоронці також вилучили записи з розподілом грошей між волонтерами і представниками виборчих комісій, списки з особистими даними виборців та інші відомості.

Як уточнив прокурор Жученко, розслідування схеми підкупу членів виборчих комісій ведеться за ознаками ч. 3 ст. 157 та ч. 4 ст. 160 (перешкоджання підкупом або іншим чином вільному здійсненню громадянами волевиявлення) Кримінального кодексу України.

"Поки що нікого з причетних до спроби підкупу членів виборчих комісій не затримано, однак можемо сказати, що представник центрального штабу виборчої компанії ВО "Батьківщина" переховується від слідства", - зазначив Жученко.

Дивно, додав прокурор Одещини, що "наступного дня після викриття схеми, спрямованої на підкуп виборців Одещини, керівництво політсили, причетної до порушень виборчого законодавства, публічно обвинуватила в таких же діях іншу політичну силу".

Читайте також: Українці в РФ зможуть проголосувати на виборах, тільки виїхавши за її межі — МЗС

Жученко також нагадав, що недавно вступив у законну силу вирок щодо представника ВО "Батьківщина" в Одеській області за вчинення підкупів на попередніх виборах - громадянку позбавлено волі терміном на шість років.

На брифінгу також виступив очільник Одеського главку Нацполіції Дмитро Головін, який повідомив, що до поліції в Одеській області надійшло 220 повідомлень і заяв про правопорушення виборчого законодавства. За цими фактами висунуто дві підозри фігурантам кримінальних проваджень, суд виніс рішення по 13 адмінпротоколах.

Як повідомляв Укрінформ, в Одеській області правоохоронці запобігли спробі підкупу членів виборчих комісій одним із кандидатів на посаду Президенти України. За словами прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган, при цьому вилучили 1,3 млн грн “чорної готівки”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-