У Львові вшанували пам'ять В`ячеслава Чорновола

У Львові вшанували пам'ять В`ячеслава Чорновола

Фото
Укрінформ
У Львові в день загибелі лідера Народного Руху, першого голови Львівської обласної ради демократичного скликання В`ячеслава Чорновола вшанували його пам`ять покладанням квітів, запалюванням лампадок, молитвою та світлими спогадами.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Урочистості відбулись біля пам`ятника Чорноволу в обласному центрі. Сюди прийшли представники влади, духовенства, громадськості.

“В’ячеслав Чорновіл – символ епохи, боротьби, держави. І, мабуть, по-іншому не може бути у людини, яка колись на Володимирській горі присягнула боротись і служити для України. Людини, яка сказала, що не жаліє про жоден день свого життя, роки тюрми, скалічену долю. Очоливши Народний Рух України, В’ячеслав Чорновіл заклав фундамент, щоб наша держава була незалежною. “Україна починається з тебе” – це слова Чорновола, які повинен запам’ятати кожен", - зазначив у виступі на урочистостях заступник голови Львівської ОДА Роман Филипів.

Він також нагадав слова Чорновола “Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні, маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши”.

У Львові вшанували пам'ять В`ячеслава Чорновола. Фото прес-служби ОДА

Спогадами про Героя України поділився соратник Чорновола український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович.

“Сам Чорновіл згадував, що в юності для нього промовистими були слова Бориса Грінченка “Кожна піч українська – фортеця міцна. Там на чатах лежать патріоти!», і він сказав, що ніколи не буде лежати на печі. Весь свій вік він прожив у русі. Його життя - ніби клацає годинник української історії. Він став центром табірного політичного вулканізму і започаткував акцію за перехід на статус політичного в’язня і тримав тривале голодування", - розповів Маринович.

Він нагадав, Коли Чорновіл вийшов на волю, у Галичині повіяв вітер свободи, то "вітрила Чорновола запрацювали на повну силу" - за два роки він видав сім номерів журналу "Український вісник", створив Українську Гельсінську спілку, яка потім стала Рухом.

Читайте також: Пам’яті Чорновола: 20 років тому загинув лідер Народного Руху

"Україна ставить питання: чому Чорновіл не став українським Вацлавом Гавелом, а мені пригадуються слова Патріарха Йосипа Сліпого: „Я буду таким кардиналом, яким ви будете народом. Як ви будете великим народом, я буду великим кардиналом. Але якщо ви будете малим народом, мені буде важко здійснити великі діла”. Не дорікаймо нашим лідерам, дивімося, яким ми є народом”, - зазначив Маринович.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Україні вшановують пам'ять В'ячеслава Чорновола — відомого українського політика, журналіста, дисидента, лідера Народного Руху України, однієї із найяскравіших постатей в українському політикумі 90-х років.

20 років тому Чорновіл загинув у автокатастрофі, яку в народі розцінюють як політичне вбивство.

Посмертно В'ячеславу Чорноволу було присвоєно звання Героя України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-