Зміна місця голосування: хто встигне зареєструватися?

Зміна місця голосування: хто встигне зареєструватися?

Укрінформ
Кореспонденти Укрінформу дослідили ситуацію, що склалася станом на 22 березня у регіональних відділеннях ДРВ

Громадяни, які 31 березня на виборах президента України хочуть проголосувати не за місцем постійної реєстрації, мають ще кілька днів. Тимчасово змінити місце голосування можна до 25 березня. У Києві через це у відділах ведення Державного реєстру виборців утворилися величезні черги.

Власні кореспонденти Укрінформу довідалися, яка обстановка з перереєстрацією в регіонах.

ЖИТОМИР: ЗВЕРНЕНЬ МЕНШЕ, АНІЖ НА МИНУЛИХ ВИБОРАХ

Зранку в одному з відділів ведення Державного реєстру виборців Житомира зібралась черга із 11 осіб. Люди розповідають, що така черга проходить в середньому за 10 хвилин.

За словами начальника відділу ведення Державного реєстру виборців Богунської районної ради міста Житомира Світлани Старинець, кількість звернень від громадян особливо зросла цього тижня.

Світлани Старинець
Світлана Старинець

«Вчора (21 березня – ред.) ми прийняли близько 100 заяв. На кожну людину йде до 10 хвилин часу. Найчастіше громадяни звертаються до нас через тимчасову зміну місця голосування, бо зареєстровані в інших містах, а живуть у Житомирі. За вчора у нас було лише 2 відмови. Один із тих виборців уже сьогодні приніс документи, яких йому не вистачало для зміни місця голосування», – зауважила Старинець.

За її словами, у порівнянні з минулими президентськими виборами, звернень від громадян значно менше.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК: ЛЮДЕЙ ПЕРЕДБАЧУВАНО БАГАТО

В Івано-Франківську вишикувались величезні черги людей, які хочуть подати заяву про зміну місця голосування на виборах Президента. Як стверджує керівник відділу Державного реєстру виборців (ДРВ) в Івано-Франківську Христина Дзюб’як, головна причина цієї ситуації криється в тому, що всі хочуть подати заяву в останні дні. Так, у франківському відділі ДРВ тепер щодня приймають до 400 людей і ще розглядають понад 200 відповідних заяв. Кажуть, немає часу навіть відповідати на телефонні дзвінки. Заяви про тимчасову зміну місця голосування Івано-Франківський відділ ДРВ прийматиме навіть у вихідні, 23 та 24 березня.

ЗАПОРІЖЖЯ: НЕ ВІДОМО, ЧИ ВСТИГНУТЬ ПРИЙНЯТИ УСІ ЗАЯВИ

У Запоріжжі у відділеннях Державного реєстру виборців також є черги.

Об 11:15 у відділі ДРВ районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району в черзі було більше двох десятків людей. Серед них Наталя, переселенка зі Стаханівки Луганської області. Вона прийшла до відділення разом зі своїм маленьким сином.

"До Запоріжжя ми переїхали у 2014 році. Тут винаймаємо квартиру. Стоїмо десь хвилин 15, чекати будемо стільки, скільки потрібно. Дитина не вередує", – говорить дівчина.

Мешканка Запоріжжя Ганна прийшла також із сином. Каже, що чекатиме до останнього, адже іншого часу на проходження цієї процедури немає. Вона змінює місце голосування через те, що в день виборів буде працювати в одній із місцевих виборчих дільниць.

Самі ж члени відділення ДБР від коментарів відмовилися, мовляв роботи багато, не до розмов. Телефоном зазначили, що охочих змінити місце голосування дуже багато, хвилюються, що прийняти заявку в усіх не встигнуть.

ЧЕРНІВЦІ: КІЛЬКІСТЬ ЗАЯВ ЗРОСЛА В ОСТАННІ ДНІ

За інформацією Державного реєстру виборців по Чернівецькій області станом на 22 березня вже 1248 осіб змінили тимчасове місце голосування. Більше 200 із них – переселенці з Криму й Донбасу.

У Чернівцях найбільша черга – у Шевченківському відділі реєстру виборців, тут чекають близько 30 осіб. Ще кілька людей – біля дверей Першотравневого райвідділу. У Садгірському районі черг немає.

Як розповіли у Шевченківському відділі ДРВ, саме в останні дні суттєво збільшилась кількість бажаючих змінити тимчасове місце голосування. За день оформляють до ста осіб. Працюють без вихідних.

ОДЕСА: БЕЗ ВИХІДНИХ З 1 БЕРЕЗНЯ

У приміщенні Суворовської райдержадміністрації Одеської міськради з самого ранку 22 березня була черга з більш як півсотні громадян. Керівник відділу ведення Державного реєстру виборців Суворовської райадміністрації Олена Алексашкіна зазначила: "Уже з 1 березня працюємо без вихідних. Повертаємось увечері додому – падаємо від утоми – щодня обслуговуємо сотні відвідувачів".

За її словами, понад 80 відсотків людей, що звертаються з заявами до відділу, це внутрішньо переміщені особи з Донбасу, що бажають проголосувати саме на виборчих дільницях Суворовського району. Скільки всього громадян звернулися, ще не підраховували. Абсолютну більшість заяв, підкріплених документами, задовольняють, відмов – менше одного відсотка.

ТЕРНОПІЛЬ: ПОТІК ЛЮДЕЙ – ПОСТІЙНИЙ

Відділ ведення державного реєстру виборців розташований у фойє Тернопільської міськради, проте ні вказівників, ні відповідної вивіски про це нема.

«З початку роботи нашого відділу сюди звернулося вже понад 800 осіб за різними консультаціями, довідками, роз’ясненнями. Значна більшість пишуть заяви на тимчасову зміну місця голосування у день виборів. Зафіксували більше 200 фактів зміни місця проживання виборців. Більше 300 осіб просто не знайшли себе у списках виборців», – сказав кореспонденту агентства головний спеціаліст відділу ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернопільської міської ради Руслан Оленин.

За його словами, зараз у відділі працює 4 спеціалісти, які обслуговують громадян. Працюють тут з 8 до 18 години, але потік людей – постійний. В середньому, у черзі стоїть кілька десятків тернополян.

ДНІПРО: НАЙБІЛЬШІ ЧЕРГИ – У СОБОРНОМУ РАЙОНІ

У Дніпрі найбільші черги виборців, що бажають змінити місце голосування, зібралися біля відділу ведення Державного реєстру виборців Соборного району Дніпровської міської ради.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, люди чекають в черзі по півтори-дві години. Серед бажаючих багато молоді, яка зареєстрована за основним місцем проживання, але навчається або працює у Дніпрі. Левову частку складають переселенці.

У черзі з понад двохсот людей кажуть, що за одну годину обслуговують 5-6 осіб. Причому черги утворилися лише в останні два дні, до цього бажаючих було менше.

В інших відділах ведення Державного реєстру виборців міста ситуація не настільки складна.

ХЕРСОН, ЛЬВІВ, УЖГОРОД: ЧЕРГИ Є, АЛЕ НЕВЕЛИКІ

У Херсоні у відділі ведення державного реєстру виборців Суворовської райради черга є, але невелика – фахівці оперативно надають консультації. Тому хоч люди підходять постійно, потоком, але великого скупчення потенційних виборців не створюється.

В Ужгороді у відділі ведення ДРВ зазначили, що великого напливу людей немає, черги утворюються стихійно, але швидко зникають. Попри це, тут, як і в інших містах, планують працювати в суботу й неділю.

У відділі ведення державного реєстру виборців Галицької РДА Львівської міської ради нагадали, що працюватимуть в суботу, 23 березня, з 9.00 до 17.00, в неділю – з 10.00 до 13.00.

У черзі тут здебільшого студенти з інших населених пунктів. Є й переселенці зі Сходу. Саме вони, за даними Державного реєстру виборців, складають більшість серед бажаючих змінити місце голосування. Відповідні заяви станом на 22 березня подали 44997 осіб, зареєстрованих у Донецькій області, і 21787 – у Луганській.

Ірина Чириця, Ірина Дружук, Ольга Звонарьова, Віталій Олійник, Михайло Аксанюк, Олег Снітовський, Людмила Блик, Ірина Староселець, Тетяна Когутич, Нінель Кисілевська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-