У Вінниці відбувся ярмарок медичних вакансій для тергромад

У Вінниці відбувся ярмарок медичних вакансій для тергромад

Децентралізація
Укрінформ
У Вінниці відбувся ярмарок вакансій, під час якого очільники об’єднаних громад поінформували студентів старших курсів та інтернів Вінницького національного медуніверситету імені Пирогова про можливість працевлаштування на «первинці» в ОТГ.

Захід організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Після того, як стартувала реформа первинної ланки медицини, всі наші ОТГ активно вступили у цю фазу і більшість з них створили заклади охорони здоров’я первинного рівня. Ця реформа передбачає багато інноваційних підходів, які досі не упроваджувалися. Це електронні реєстри пацієнтів, а також електронна медична картка пацієнта та рецепт тощо. Тобто, сімейний лікар має бути мобільним, добре орієнтуватися у нових технологіях, і все це має розвиватися. Тому, особливо в невеликих громадах, виникає кадровий дефіцит. Десь не вистачає сімейних лікарів, десь – терапевтів. Є такі громади, де навіть виникає проблема з тим, щоб знайти головного лікаря, який може займатися управлінням цим підприємством. Тому ми вирішили організувати такий захід, щоб звести дві зацікавлені сторони - громади, які є засновниками закладів «первинки», і майбутніх лікарів – студентів старших курсів Вінницького національного медичного університету ім. М.Пирогова, які вже задумуються про працевлаштування. Намагаємося вибудувати між ними місточок для потенційної співпраці», - повідомив радник Вінницького ЦРМС з муніципальних питань Віталій Швець.

За його словами, наразі із 38 вінницьких ОТГ 17 громад вже заснували власні заклади медичної «первинки». У деяких із них є вакансії, а деінде вони з’являться, позаяк наразі в громадах, особливо сільських, посади сімейних лікарів обіймають люди пенсійного віку. Аби залучити молодих медиків, більшість голів об’єднаних громад готові забезпечувати їх житлом, допомагати з оплатою комунальних послуг і надавати «підйомні». Є приклади, коли ОТГ навіть купують службове житло для лікарів. Приміщення медустанов тут вже відремонтовані, комп’ютеризовані, приєднані до мережі Інтернет і забезпечені належним устаткуванням. А в Бабчинецькій та Жданівській ОТГ будуються нові амбулаторії, в яких передбачене житло для лікарів.

Підтверджує це, зокрема, голова Староприлуцької ОТГ Віктор Любченко, зацікавлений у тому, щоб молоді лікарі приїхали працювати у сільську місцевість.

«На нашій території є дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини, які обслуговують 3,5 тисяч населення. Тобто, двом сімейним лікарям цілком реально задекларувати достатню кількість пацієнтів. Медики, які працюють у цих закладах, - люди пенсійного віку, і вони підпорядковуються Липовецькому ЦПМСД. Ми ж зацікавлені у залученні саме молодих лікарів, щоб забрати ці амбулаторії до себе і підпорядкувати нашій громаді. Але держава вимагає, щоб медики відповідали певному віковому цензу. Тобто, якщо є молодий лікар – ми отримуємо «зелену вулицю» на участь у програмі з будівництва нової, сучасної амбулаторії, придбання службового автомобіля тощо. А це перспектива розвитку територіальної громади. Тому готові іти назустріч запитам молодих лікарів», - сказав Любченко.

Студенти та інтерни медичного вишу також зацікавлені у гарантованому першому робочому місці, однак мають низку вимог до умов праці та соціального пакету, який їм може запропонувати роботодавець, зазначила учасниця зустрічі – студентка 6 курсу, заступниця голови студентського самоврядування Вінницького національного медуніверситету Тетяна Трофімчук.

Читайте також: На Вінниччині говорили про ризики «часткового» перспективного плану

«Я сюди прийшла насамперед як студентка 6 курсу, зацікавлена у тому, щоб по закінченні вишу мати де працювати. Нам цікаво послухати, які є пропозиції у громад, і які є потреби, адже працювати напряму з громадами набагато простіше, ніж це проходить через розподіл або шукати роботу самостійно. Хочеться, щоб це було робоче місце, де я зможу покращувати свої професійні можливості”, - підкреслила вона.

Найважливішим для студентів, за їхніми словами, буде соціальний пакет. Особливо при виїзді в райони молоді фахівці потребують житла.

"А ще, якщо говорити про лікарів первинної ланки, – забезпечення всім необхідним для роботи з пацієнтами та достойної заробітної плати. Сімейні лікарі вже почали отримувати непогані гроші, але це ті, які набрали 1800 пацієнтів. Ми ж, як молоді лікарі, навряд чи одразу зможемо набрати стільки пацієнтів, тому заплата буде іншою», - зазначила Трофімчук.

За її словами, майбутні лікарі зараз закінчують виш у переломний момент, коли реформується не тільки медична галузь, а й профільна освіта. Адже обов’язковий розподіл і трирічні відробітки для студентів державної форми навчання скасовані. Натомість з’явилася можливість проходити інтернатуру за контрактом, але така форма не гарантує обов’язкового працевлаштування. Тому майбутні випускники розглядають різні можливості працевлаштування.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-