Мазепа став справжнім символом українського спротиву Росії – Порошенко

Мазепа став справжнім символом українського спротиву Росії – Порошенко

Укрінформ
Гетьман Іван Мазепа став справжнім символом українського спротиву Росії.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час заходів, присвячених 350-річчю з дня започаткування гетьманської резиденції у місті Батурин, повідомляє прес-служба глави держави.

“Імперія не шкодувала чорної фарби, аби спотворити його образ, та це не завадило, а навпаки, допомогло Іванові Мазепі стати справжнім символом українського спротиву Росії, який донині перебуває в серцях справжнього українця. Мазепинська ідея, як я вже колись говорив при відкритті пам’ятника гетьману у Полтаві, то жевріла, то палахкотіла протягом двохсот років. Вона знаходила нових і нових послідовників, надзвичайно вплинула на творчість Шевченка, сприяла відновленню державності України на початку минулого століття», - сказав Порошенко.

За його словами, три з половиною століття тому Батурин став столицею Гетьманщини, у статусі якої перебував до 1708 року. Саме у Батурині Іван Мазепа творив державу Україну.

“Це мала бути прекрасна європейська держава. Недаремно ж гетьман стільки зусиль доклав до будівництва храмів, розвитку культури, мистецтва та освіти. Не забуваймо: ще коли Петро І лише рубав вікно до Європи, Україна часів Мазепи ходила туди через двері», - сказав Порошенко.

Читайте також: На Донбасі загинули більш як 140 героїв з Чернігівщини

Президент уточнив, що слово «мазепинець» понад двісті років було іменем загальним для всіх, хто ставив собі за мету самостійну Україну, або просто щиро любив свій край і рідну мову. «Лише минулого століття з’явилися такі почесні звання як «петлюрівець» та «бандерівець», але усі вони починали з «мазепинця», - зауважив Президент.

Він додав: «Іван Мазепа був сином свого часу, живою людиною і державним діячем зі своїми чеснотами й недоліками, прорахунками та гріхами. Але наголошую, у вирішальний момент, коли треба було обирати між вірністю чужому монархові чи своїй Вітчизні, між особистим комфортом та ризиком заради майбутнього країни, його вибір, вибір Івана Мазепи був на користь України».

Порошенко зауважив, що навіть «вороги визнавали постать і велич духу Мазепи».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-