Україні потрібен Кодекс про місцеве самоврядування - мер Дніпра

Україні потрібен Кодекс про місцеве самоврядування - мер Дніпра

Децентралізація
Укрінформ
Поглиблення децентралізації неможливе без довгострокового планування, для чого великим містам потрібно більше повноважень та гарантій.

На цьому акцентував увагу під час виступу на засіданні Ради регіонального розвитку Дніпропетровської області за участі Президента Петра Порошенка міський голова Дніпра Борис Філатов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Стійкий розвиток міст неможливий без довгострокового планування. Водночас великим містам необхідно мати більше повноважень», - заявив Філатов.

За його словами, нині реформа децентралізації торкнулася переважно фінансової сфери. Зараз точиться чимало дискусій щодо збільшення відсотка повернення частини податків на доходи фізичних осіб до центрального бюджету.

Читайте також: Сьогодні Президент відвідає Дніпропетровську область

На думку Філатова, є вірогідність перекладення на місцеве самоврядування видатків на пільги та субсидії. Муніципальні бюджети можуть зобов'язати погашати борги за середньострокові позики, за які відповідає Міністерство фінансів.

При цьому зазначається, що місто Дніпро недоотримує субвенцію на освіту і медицину, хоча компенсує пільги щодо транспорту і зв'язку.

«Крапку в дискусії має поставити Кодекс про місцеве самоврядування – звід гарантій, при якому децентралізація запрацює на повну потужність, а міста перестануть залежати від настрою столичних чиновників. Якщо ми ухвалимо кодекс, розумітимемо наші перспективи - щоб планувати свої можливості, а не залежати від примх міністерств і чиновників», – сказав Філатов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-