На Буковині представники ОТГ пройшли тренінг із залучення інвестицій

На Буковині представники ОТГ пройшли тренінг із залучення інвестицій

Децентралізація
Укрінформ
Чернівецька область за минулий рік залучила найменше серед областей України прямих іноземних інвестицій у місцеву економіку. Для виправлення ситуації на Буковині фахівці із залучення інвестицій навчали представників ОТГ як залучати потенційних інвесторів.

Тренінг «Економічний розвиток громад: інвестиції, просторове планування, маркетинг, інновації» відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ще у 2015 році, коли Чернівецька ОДА формувала стратегію розвитку нашої області до 2020 року, однією з операційних цілей цієї стратегії стало «формування бренду області, залучення інвестицій, розвиток міст і сільських територій». Тобто, з самого формулювання цілі видно, що залучення інвестицій та інвестиційна політика нерозривно пов’язані з розвитком територій і є важливою складовою їх соціально-економічного розвитку, – говорить заступник директора Департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОДА Валентин Дунаєвський. – І важливу роль у залученні інвестицій відіграє саме активна місцева маркетингова політика та організаційна спроможність забезпечити ефективний інвестиційний супровід. Це і є ті питання, над якими повинні спільно працювати і обласна влада, і представники місцевого самоврядування».

Обласний чиновник коротко охарактеризував стан залучення іноземних інвестицій в економіку Чернівецької області. Незважаючи на кордон з Румунією, яка є країною ЄС, наша область не сповна використовує свій потенціал із залучення прямих іноземних інвестицій, вважають в ОДА.

«Станом на перше жовтня 2018 року загальний обсяг внесених в економіку області іноземних інвестицій складає 44 млн. доларів США. На мій погляд, цього недостатньо, цей показник є найменшим з усіх областей України», – додав В. Дунаєвський.

Щоб змінити таку ситуацію урядовий фахівець із залучення інвестицій радить представникам місцевої влади уявити себе на місці потенційного інвестора. Варто зрозуміти, що зможе зацікавити інвестора на тій чи іншій території.

«Ви повинні зрозуміти, що під час першого візиту потенційного інвестора він нічого конкретного пропонувати не буде. Він лише знайомиться із потенціалом того чи іншого регіону. Він приходить на якусь територію в пошуку певних ресурсів, певних ринків збуту. І якщо він цього не знайде, то піде на іншу територію, – пояснює представник у Західній Україні урядового офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Андрій Павлів. – Потрібно пам’ятати, що перше враження можна справити лише один раз. І якщо інвестору з першого разу щось не сподобається, то заманити його до вас вдруге буде дуже складно. Крім того, потенційний іноземний інвестор під час першого візиту буде слухати не лише представників місцевої влади. Він спершу шукатиме представників уже існуючих на даній території іноземних інвесторів. Якщо на території вашої громади, або в сусідній громаді вже є якесь підприємство, скажімо, з німецькими інвестиціями, то вам легше буде залучити інвесторів саме з Німеччини», – сказав Павлів.

Для кращого розуміння можливостей свого регіону при залученні іноземних інвестицій, фахівці запропонували представникам ОТГ Чернівецької області зіграти у ділову гру «Ключові фактори входження інвесторів. Супровід і підтримка існуючих інвесторів». Присутніх умовно поділили на чотири команди. Кожній групі дали різні завдання. Перші мали уявити себе потенційними інвесторами та придумати, які у них очікування від вкладення своїх потенційних інвестицій. Інші уявляли себе регіональною владою – ОДА, РДА – та намагалися вирахувати свою зацікавленість у залученні потенційних інвестицій. Третя група стала представниками місцевого бізнесу, а четверті – тими, ким вони є насправді, представниками ОТГ. 

Після півгодинної роботи у групах представник кожної команди доповідав про свої напрацювання з огляду на отримане завдання.

Читайте також: Чернігівських реформаторів у Прилуцькому районі зустріли погрозами

«Для того, щоб вигідно вкласти свої інвестиції та отримати максимальний прибуток, ми вивчаємо, чи є на даній території можливість для розміщення нашого потенційного бізнесу – можливо, є старе, не використовуване приміщення, або достатньо вільної землі, щоб вигідно побудувати наші потужності, – говорить представник команди потенційного інвестора з Новодністровської ОТГ Борис Морозов. – Далі вивчаємо можливість залучення місцевих кваліфікованих кадрів. Чи були тут подібні підприємства, чи є навчальний заклад, який готує спеціалістів тощо. Важливим також є і зацікавленість органів місцевої влади та місцевого самоврядування, активність місцевих громадських організацій та активістів. Чи будуть сприяти залученню наших інвестицій, чи, можливо, навпаки, заважати нам», – сказав Морозов.

Далі виступали представники інших груп, які розповіли про свої напрацювання з приводу очікувань від залучення потенційних іноземних інвестицій. Таким чином, представники ОТГ зрозуміли, на що в першу чергу варто звернути увагу громад при залученні потенційних інвестицій.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-