Громада на Львівщині робить ставку на туризм

Громада на Львівщині робить ставку на туризм

Децентралізація
Укрінформ
Судововишнянська ОТГ на Львівщині обрала за основу стратегії розвитку громади туризм, пов’язаний, зокрема, з відомими історичними постатями.

Про це журналістам розповіли під час прес-туру, який організував Львівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

“Всесвітньо відомий поет Богдан Ігор Антонич, український релігійний та літературний діяч, православний чернець з Афону, письменник-полеміст 17 століття Іван Вишенський та український громадський діяч, публіцист, історик, краєзнавець, засновник історико-краєзнавчого музею Судової Вишні Тадей Дмитрасевич жили та діяли у наших краях і залишили після себе багатющу спадщину. Її ми вирішили використати для розвитку туризму у краї, залучення гостей не тільки з України, але й із сусідньої Польщі, що знаходиться за кілька десятків кілометрів від нас”, - зазначив голова ОТГ Олег Станкевич.

За його словами, стратегію громада розробляла сама на відкритих засіданнях, участь в яких міг взяти кожен бажаючий в ОТГ. Саме на їх пропозиціях базуються ключові засади цього документа. І туризм — основний його напрямок. Адже крім цих знаменитих земляків, Судова Вишня може похвалитися тим, що тут бував Папа Іван Павло ІІ, який свого часу жив неподалік, а також тут жив отець-селезіянин Степан Чміль - єпископ УГКЦ, архімандрит та ректор Української Папської Малої Семінарії у Римі, який був учителем теперішнього Понтифіка Франциска І.

Коли на 100-річчя від дня народження отця Чміля громада відкривала йому меморіальні дошки, вони написали офіційного листа до Папи. Франциск І відгукнувся вітальною грамотою і прислав на святкування свого нунція (посла), додав Станкевич.

Крім місць, сказав він, пов’язаних із визначними постатями, Судова Вишня та довколишні села мають чимало історичних пам’яток. Це і дерев’яна церква кінця ХVI століття у селі Дмитровичі, і палац Марсів (названий іменем одного із останніх власників), і старовинні школи, збудовані за типовим проектом часів Австрійської імперії, і урочище, яке є пам’яткою національного значення, і архітектурні перлини самої Судової Вишні, яка отримала свою назву завдяки земським судам (шляхетським сеймикам), що відбувалися тут ще з ХV століття. Вони також увійдуть до туристичних маршрутів, які розробляє ОТГ.

Є тут і чимало сучасних туристичних принад — козяча ферма “Шеврет”, створена бельгійським фермером, де вирощують високонадійних кіз зааненської та альпійської порід. Тут же розміщена і сироварня, яка славиться делікатесними сирами.

Читайте також: Другий етап децентралізації: Мінрегіон і Рада донорів узгодили завдання

Не менший інтерес викликає і ферма, де вирощують суницю, яку можна протягом усього літньо-осіннього сезону власноруч назбирати і придбати, а також придбати саджанці для власної грядки.

Має громада власний іподром, де можна не тільки спробувати себе у ролі наїзника, але й пройти курс релаксації та оздоровчої терапії.

Як розповів Станкевич, довколишні соснові ліси та озера “всіяні” базами відпочинку, де можна розміститися цілими сім’ями за символічними цінами. А якщо взяти із собою харчі, то і безкоштовно.

“Судова Вишня має багатий спадок. Тепер головне завдання — об’єднати людей довкола головної ідеї громади і спільно добитись її втілення. Туристичний напрямок — це чудова перспектива, яка дозволить створити сотні нових робочих місць, принести прибутки і громаді, і її членам та відкриє перспективи для розвитку нових галузей”, - зазначив радник Львівського ЦРМС з регіонального розвитку Зиновій Сірик.

Свою стратегію громада почне втілювати із ремонту доріг. Вже цього року візьмуться за ремонт дороги державного значення Судова Вишня — Рава Руська, а також дороги обласного значення, яка йде через центр громади.

Крім того, в ОТГ створили громадське формування “Безпека міста”, яке буде підтримуватиме правопорядок у населених пунктах, що також є невід’ємною передумовою для туризму.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Львівський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-