Експерти дізналися, як жителі Донбасу бачать встановлення миру

Експерти дізналися, як жителі Донбасу бачать встановлення миру

Опитування
Укрінформ
Третина громадян України вважає, що міжнародний тиск на Росію є одним з найбільш ефективних заходів для досягнення миру на Донбасі.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, оприлюднені на прес-конференції в Укрінформі у середу.

Так, згідно з результатами опитування, 32% українців вбачають міжнародний тиск на Росію одним з найбільш ефективних заходів для досягнення миру. Ще третина громадян вважають, що відновлення нормального життя на звільнених територіях Донбасу допоможе досягнути миру.

При цьому майже половина (48%) жителів Донбасу вважає основним і фактично безальтернативним шляхом встановлення миру “відбудова нормального життя на контрольованих Україною територіях”. Серед них 18% розглядають тиск на Росію у вигляді санкцій як необхідний крок до миру. Як свідчать результати опитування, 24% жителів Донбасу більше віддають перевагу таким заходам, як надання окупованим територіям «особливого статусу» в межах України, 19% підтримують надання російській мові статусу державної. За даними дослідження, жителі регіону також частіше, ніж громадяни України загалом, вважають доречними такі заходи соціально-гуманітарного характеру, як спрощення перетину лінії розмежування, соціальні виплати жителям окупованих територій та торгівлю з цими територіями.

Майже 50% жителів Донбасу та решти регіонів України віддають перевагу поверненню окупованих територій на довоєнних умовах. Як свідчать результати опитування, ще близько 20% громадян України і 28% жителів Донбасу бачать окуповані території у складі України, але більш самостійними від центрального уряду. Зазначається, що незалежність цих територій чи приєднання їх до Росії не підтримують ані на Донбасі, ані загалом в Україні. Лише 1,7% жителів Донбасу хотіли би бачити так звані «ДНР» та «ЛНР» незалежними державами і ще 1,6% – у складі Росії. Водночас 25% жителів регіону вірять у повернення окупованих територій протягом найближчих п’яти років, ще 25% – у віддаленій перспективі, а 17% взагалі вважають неможливим повернення ОРДЛО до України.

Загальнонаціональне дослідження проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2017 повнолітніх респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Амністія бойовиків заради припинення війни є неприйнятною для 45% жителів Донбасу

Опитування фінансувалося в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Регіональне дослідження громадської думки проведене в Донецькій та Луганській областях (на контрольованій Україною території) Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми «Ukrainian Sociology Service») протягом 1–11 листопада 2018 р. Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення областей (за винятком окупованих територій). Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,5%. Опитування у регіонах було проведено в рамках проекту «Перехід до мирного процесу на Донбасі: підвищення інклюзивності місцевих громад у потенційній миротворчій місії» за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-