"Жучки" у кабінетах маріупольських суддів: ВРП хоче почути, як іде слідство

Укрінформ
Вища рада правосуддя звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів за фактом виявлення у службових кабінетах суду Орджонікідзевського райсуду Маріуполя предметів, схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації.

Про це інформує Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП.

"Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник Ірини Геннадіївни та заступника голови цього суду Костромітіної Оксани Олександрівни, ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальному провадженні від 10 грудня 2018 року, внесених до ЄРДР за частиною першою статті 359 КК України за фактом виявлення у службових кабінетах Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області комплексу предметів, зовні схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, та у кримінальному провадженні від 10 січня 2019 року за частиною першою статті 376 КК України", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, заступник голови Орджонікідзевського райсуду Маріуполя Донецької області Оксана Костромітіна повідомила, що 10 грудня 2018 року у своєму робочому кабінеті вона помітила, що лампа денного освітлення на підвісній стелі (гіпсокартонна плита) незвично працює.

"Після зняття матеріалів підвісної стелі було виявлено закріплений на ній провід та предмет, схожий на камеру відеоспостереження та розміщений над робочим місцем судді таким чином, що в поле його фіксації потрапляли робочий стіл, комп’ютер та матеріали справ. Також суддя виявила предмети, схожі на мікрофон для прослуховування та відеореєстратор", - ідеться у повідомленні.

Окрім того, голова цього суду Ірина Мельник повідомила про виявлення 10 грудня 2018 року в її службовому кабінеті таких самих предметів.

За вказаними фактами Мельник зателефонувала на «гарячу лінію» Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Зазначається, що слідчо-оперативною групою проведено огляд місця події та виявлено предмети прослуховування і відеофіксації, про що складено відповідний протокол слідчих дій.

Також повідомляється, що Головним управлінням СБУ в Донецькій та Луганській областях (з дислокацією у місті Маріуполі Донецької області) 10 грудня 2018 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань з правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України.

Зазначається, що у ході проведення огляду місця події у службових кабінетах Орджонікідзевського райсуду міста Маріуполя Донецької області було виявлено комплекс предметів, зовні схожих на спеціальні технічні засоби (СТЗ) негласного отримання інформації, замаскований над стелею з гіпсокартонних плит, інформують у ВРП.

Згідно з повідомленням, оглядом встановлено, що вказаний комплекс пристроїв, зовні схожих на СТЗ, складався із таких елементів: 2 блоки живлення, 2 радіопередавачі з антеною, 4 мікрофони, 4 відеокамери, 2 відеореєстратори, з’єднані між собою та з електромережею дротами.

Таким чином, голова суду та її заступник вважають, що незаконна звуко- та відеофіксація може спричинити негативні наслідки для забезпечення таємниці проведення досудового розслідування кримінальних справ, у зв’язку з чим звернулися з проханням розглянути повідомлення про втручання у їхню діяльність та вжити відповідних заходів реагування.

Читайте також: ВРП за два роки внесла подання на призначення понад 1200 суддів

На запит члена ВРП 9 січня 2019 року ГПУ повідомила, що слідчим відділом другого управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 10 грудня 2018 року за ч. 1 ст. 359 КК України за фактом виявлення у службових кабінетах Орджонікідзевського районного суду Маріуполя Донецької області комплексу предметів, зовні схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації.

Процесуальне керівництво розслідуванням здійснюється прокуратурою Донецької області. Хід розслідування перебуває на контролі в Генеральній прокуратурі України.

Крім того, 22 січня 2019 року прокуратура Донецької області повідомила, що Маріупольською місцевою прокуратурою № 2 за вказаними у повідомленні судді Костромітіної фактами 10 січня 2019 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст.376 (втручання в діяльність судових органів) КК України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-