У Карпатах Білоберізька ОТГ хоче створити опорну школу

У Карпатах Білоберізька ОТГ хоче створити опорну школу

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківській області, у Верховинському районі, Білоберізька ОТГ хоче створити опорну школу. На обласний конкурс подадуть заявки відразу три загальноосвітні заклади.

Про це повідомила начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури та у справах дітей Білоберізької ОТГ Галина Дмитроняк під час семінару «Освітній округ як основа створення єдиного освітнього, культурного, спортивного округу в ОТГ», який організував Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Наші навчальні заклади будуть брати участь в обласному етапі конкурсу на кращий опорний навчальний заклад. У Білоберізькій ОТГ працює 4 загальноосвітні заклади, з них 3 школи подадуться на конкурс. Тут є очевидна перевага. Ми зацікавлені покращити підвіз дітей до навчальних закладів, адже ми підвозимо школярів із чотирьох населених пунктів. Того транспорту, який маємо, не вистачає. Тому за державної підтримки ситуацію можна змінити на краще. Це – перша перевага. Ще одна – покращення освітніх послуг. У школі, що має нижчий ступінь, спеціаліст одного фаху може викладати кілька дисциплін. І це не провина вчителя, але це зменшує якість освітньої послуги», - стверджує Галина Дмитроняк.

У Білоберізькій ОТГ новацій не бояться. З початку року тут уже запрацював освітній округ.

«Досить часто під освітнім округом розуміють створення опорної школи, але це не так. Освітній округ – це більш широке поняття, він об’єднує заклади дошкільної, шкільної та позашкільної освіти, заклади культури і спорту, які працюють на території об’єднаної громади. У більшості випадків, в ОТГ Прикарпаття створення освітніх округів вважають ще не доцільним. Очевидно, там цей процес поки не на часі. Втім, багато громад сьогодні хочуть розглядати питання створення опорних шкіл. Це відкриє їм можливість для фінансової підтримки, зокрема, вони зможуть отримати кошти, які виділяють для покращення матеріально-технічного бази кабінетів математично-природничого циклу», - констатує радник із питань муніципальних послуг Івано-Франківського ЦРМС Марія Баран і додає, що на обласний конкурс цього року щонайменше дві ОТГ подадуть заявки для створення опорної школи.

Читайте також: Громади Рівненщини розпочали модернізацію ЦНАПів

Наразі в Івано-Франківській області працює 30 ОТГ. Опорні школи діють у Войнилівській, Більшівцівській та Букачівській ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Дружук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-