Переваги децентралізації мають відчути 100% українців - Гройсман

Переваги децентралізації мають відчути 100% українців - Гройсман

Укрінформ
Уряд розпочинає новий етап децентралізації з метою донести всі переваги реформи до 100% українців.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляється на Урядовому порталі.

Він зазначив, що сама ідея реформи, закладена ще у 2014 році, стосувалася зміни ситуації на місцевому рівні. "Свого часу я ініціював зміни, аби в першу чергу змінити ситуацію на місцях і дати можливість мерам, місцевим радам мати кошти і повноваження вирішувати проблеми людей і розвивати території. Все, що ми зараз бачимо в громадах – нові школи, садочки, дороги, новий транспорт, освітлення, нові клуби, стадіони, – це результат децентралізації. Реформа була покликана на те, аби покращити життя людей в конкретній громаді", – сказав Гройман.

За його словами, 68% громадян України живуть в умовах реформи, а 32% поки що не мають можливості отримати всі переваги децентралізації – з різних причин. "Нам потрібно зробити так, аби 100% України, 100% громадян отримували нові можливості, нові кошти", - наголосив Гройсман.

Глава уряду підкреслив, що захист реформи – в тому числі шляхом її закріплення в Конституції, також важливий. "Друге завдання – захистити реформу. Це завдання нового етапу. По ньому уряд затвердив новий план дій до 2020 року", - сказав він.

Читайте також: Зубко пояснив, для чого потрібні зміни в Конституцію щодо децентралізації

Як повідомлялося, у середу, 23 січня, Кабінет міністрів в рамках посилення можливостей місцевого самоврядування ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також активний розвиток форм місцевої демократії. Метою нового етапу є запровадження і закріплення змін до 2020 року – аби провести місцеві вибори вже на новій законодавчій та територіальній основі. Зараз в Україні сформовано 876 спроможних громад, місцеві бюджети зросли на порядок – до майже 234 млрд грн. У власність громад передано 1,5 млн га земель сільськогосподарського призначення.

Новий етап передбачає формування 100 спроможних районів і 1600-1800 спроможних громад, закріплення фінансової самодостатності місцевого самоврядування, формування ефективної системи управління, упорядкування системи державного контролю без дублювання функцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-