В Івано-Франківську представників громад вчать, як втілити досвід Данії і Швеції

В Івано-Франківську представників громад вчать, як втілити досвід Данії і Швеції

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківську розпочався перший воркшоп в рамках програми «Просторове планування» CANaction School. 

Його учасниками стали представники тегромад з п’яти областей західного регіону, які готуються представити свої дорожні карти та стратегії розвитку на міжнародному Архітектурному фестивалі у Києві.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив начальник відділу економічного розвитку Сторожинецької ОТГ з Чернівецької області Дмитро Бойчук під час воркшопу, організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Ми розпочали навчання першого воркшопу в Івано-Франківську в рамках програми «Просторове планування» CANaction School. В рамках цієї програми ми вже їздили у Швецію та Данію. Тепер наше завдання – практичне втілення і впровадження в наших громадах того, що ми побачили в європейських містах. Втім, з врахуванням тих особливостей, які притаманні для розвитку наших територій. Сьогодні тут присутні колеги з об’єднаних громад західного регіону: Львівська, Волинська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька області. Нинішній воркшоп – це напрацювання дорожньої карти та стратегії, які будуть представлені на 12 міжнародному Архітектурному фестивалі 17-18 травня у Києві», - розповів Бойчук.

Він зазначив, що в країнах Європи велику увагу приділяють освітленню архітектурних пам’яток, вулиць, будівель. Відсутність заторів на автошляхах, впорядковані велодоріжки - все це, каже Бойчук, є бажання втілити і в українських реаліях. Втім, кожна концепція має знайти позитивний відгук у людей, а для цього «має бути максимальне спілкування і обговорення з громадою», додав експерт.

«Головне наше завдання – спілкуватися з місцевими людьми. Зараз проблема у містобудівній ситуації полягає в тому, що люди дізнаються про проекти у кінці проектування. Важливо залучити людей на початку цієї роботи, аби правильно визначити вектор дії. Сьогодні ми визначаємо сильні та слабкі сторони кожної ОТГ, можливі вектори подальшої дії, загрози та інше. Нам потрібно визначити, куди і як рухатися. Чи це буде розвиток туризму в громаді, чи, можливо, урбаністичний розвиток, чи пріоритет поставити на сільське господарство. Не виключено, що це може бути і мікс. Головне завдання – старт до розвитку містобудівної документації», - выдзначив головний фахівець архітектурної майстерні ДП «Діпромісто» Дарія Купрієнко.

Читайте також: Землі колишніх колгоспів перейшли у власність громад

«Нам є до чого прагнути. З утворенням ОТГ люди приділяють велику увагу ремонту автошляхів та освітленню вулиць. Дуже важливо для об’єднаних громад спрацювати на першому етапі, бо потім кожна помилка під час розробки стратегії буде тягнути за собою ще більше помилок. Правильно, аби ця концепція лягла у розвиток території», - констатує Бойчук.

Відомо, що перша серія воркшопів проходитиме під назвою «Аналіз – де сьогодні знаходиться наша ОТГ». Далі українські та закордонні фахівці допоможуть визначити пріоритети ОТГ, напрям та сценарії їх майбутнього. Навчання триватиме п’ять днів. Після цього кожна об’єднана громада отримає набір аналітичних карт та діаграм, які ляжуть в основу концепції просторового розвитку.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Дружук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-