У Чернівцях навчали фінансистів, як формувати кошторис тергромад

У Чернівцях навчали фінансистів, як формувати кошторис тергромад

Децентралізація
Укрінформ
На Буковині фахівці зі складання бюджету навчали фінансистів новоутворених ОТГ області застосовувати програмно-цільовий метод при формуванні місцевих бюджетів.

Семінар «Застосування програмно-цільового методу в бюджетуванні» відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На цей семінар ми запросили представників фінансових відділів семи ОТГ області. Дві громади, Герцаївська і Заставнівська, у нас утворились у квітні минулого року, ще 5 – в кінці минулого року. Це Новодністровська, Хотинська, Ставчанська, Чагорська та Неполоковецька ОТГ. У них лише 23 грудня відбулися вибори, тому до 25 грудня, як того вимагає законодавство, прийняти бюджети своїх громад вони не встигали фізично», – розповіла директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

Тема програмно-цільового методу при формуванні бюджетів є новою для представників сіл та невеликих містечок, запевняють спеціалісти. Але ОТГ зобов’язані навчитися формувати кошториси за комплексним принципом.

«Раніше бюджети були набагато простішими, у них було набагато менше повноважень і в основному головні кошториси громад не були розвитковими, а більше були бюджетами споживання. У деяких наших громад, які цього року вийшли на прямі міжбюджетні відносини, є хороші перспективи до того, що їхні бюджети будуть самодостатніми. І саме цей програмно-цільовий метод покликаний дати їм більш структурований підхід до використання бюджетних ресурсів», – сказала Татарчук.

Громади повинні готувати цільові бюджетні програми, розробляти паспорти цих програм. Підхід до використання бюджетних коштів повинен бути більш орієнтований на результат. В цьому якраз і особливість цього методу. Тут не просто зазначаються видатки і суми, а ставиться мета, для досягнення якої визначаються конкретні завдання і лише для реалізації цих завдань виділяються суми.

«Всі громади, які утворилися минулого року, переходять на програмно-цільовий метод при формуванні нових бюджетів на 2019 рік. Тобто, ми хочемо перейти до більш ефективного і якісного використання коштів на всіх рівнях місцевих бюджетів», – додав радник з питань фінансів Чернівецького ЦРМС Дмитро Прокопець.

Основною помилкою, яку допускають новостворені ОТГ при формуванні власних бюджетів, є те, що фінансування видатків вони планують за старим принципом, запевняють у Чернівецькій ОДА.

Читайте також: Громада Чернігівщини потурбується про дітей з інвалідністю і людей похилого віку

«Програмно-цільовий метод передбачає досягнення поставленої мети після фінансування відповідних видатків. Якщо раніше виділялася певна сума грошей на утримання установ, скажімо, сільського клубу. То зараз вже не буде у бюджетах громад статті видатків на цей клуб. Щоб його профінансувати, потрібно буде закласти конкретну ціль. Скажімо, для розвитку культури громади або для зацікавлення молоді залишатися у громаді. І виписати для досягнення цієї цілі конкретні завдання. Саме для виконання цих завдань і досягнення основної мети потрібно виділяти бюджетні кошти. Практика показує, що такий метод є набагато ефективнішим», – пояснив начальник відділу по роботі з ОТГ Департаменту фінансів Чернівецької ОДА Сніжана Георгіца.

Окрім теоретичних основ застосування програмно-цільового методу в місцевих бюджетах, представники ОТГ спробували разом зі спеціалістами на практиці створити паспорти бюджетних програм, написати бюджетні запити, пропрацювати найпоширеніші помилки при формуванні бюджетів та відповісти на питання фінансистів новоутворених громад. Новоутворені громади мають небагато часу, щоб сформувати та прийняти бюджети своїх громад. Проте спеціалісти сподіваються, що до кінця січня всі ОТГ Чернівецької області вже будуть із новими бюджетами на 2019 рік.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-