Громада Чернігівщини потурбується про дітей з інвалідністю і людей похилого віку

Громада Чернігівщини потурбується про дітей з інвалідністю і людей похилого віку

Децентралізація
Укрінформ
Козелецька об'єднана територіальна громада взяла у своє підпорядкування Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю й бере на утримання всі ФАПи, закриття яких передбачене медичною реформою.

Про це під час "Медіа-зустрічей у Козелецькій громаді", що були організовані Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомила Козелецький селищний голова Олена Дмитренко.

"Будемо з цього року утримувати всі ФАПи, які є на території громади, за рахунок селищної ради. Населення у наших сільських населених пунктах переважно старшого віку, й ми не можемо залишити його без медичних послуг та допомоги медиків", - сказала вона.

За словами Дмитренко, з початком 2019 року мережа закладів охорони здоров’я по всьому Козелецькому району значно скоротилася. Відповідно до вимог медреформи, залишились тільки одна амбулаторія загальної практики сімейної медицини та п’ять пунктів здоров’я. Однак у громаді вважають, що цього недостатньо для забезпечення жителів якісними медичними послугами. І тому вирішили зберегти всі 13 фельдшерсько-амбулаторних пунктів у сільрадах, додала селищний голова.

Першим відремонтували ФАП в Омелянівському старостинському окрузі. Там перекрили дах, замінили двері, вікна, зробили ремонт усередині приміщення. Місцевий фельдшер Ольга Драпогуз каже, що за день обслуговує понад 20 чоловік. Вона ставить крапельниці, робить уколи та щеплення, фізпроцедури, виконує інші призначення лікарів. Також у ФАПі є денний стаціонар.

Підтримка ФАПів - не єдиний "медичний" напрямок діяльності ОТГ. Козелецька селищна рада фінансує також районну лікарню та програми з придбання інсуліну, допомоги тяжкохворим тощо.

Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, яким опікувалася райдержадміністрація, Козелецька селищна рада підпорядкувала собі у березні 2018 року. Відтоді там з’явилася можливість організації підвозу дітей до закладу та й фінансова ситуація суттєво покращилась.

"Коли ми були при РДА, то мали фінансування тільки на заробітну плату, комунальні послуги та харчування дітей. Решта - ремонти, підвіз дітей, організація заходів, додаткові навчально-методичні матеріали і розвиваючі засоби - все це було за рахунок батьків або спонсорів. І вдень, і вночі ми шукали спонсорів, щоб хоч якось покращити умови. За десять місяців минулого року у Центрі встановили кондиціонер, відремонтували опалювальну систему, поклали лінолеум у коридорі, поклеїли нові шпалери в їдальні та закупили вогнегасники", - розповіла директор Центру Лілія Квітко.

За її словами, на сьогодні заклад відвідує 87 дітей різного віку з діагнозами ДЦП, синдром Дауна, аутизм, розумова відсталість та ін., які потребують психологічної корекції поведінки, фізіотерапії, спеціальних занять. У закладі вони здобувають соціально-побутові навички, вчаться соціалізації та з допомогою педагогів розвивають здібності і таланти.

До речі, такого центру для особливих дітей не має жодна ОТГ на Чернігівщині. Як і комунального підприємства "Муніципальна варта", що опікується благоустроєм та охороною громадського порядку. За словами його директора Сергія Стасевича, до вартових люди звертаються з будь-яких питань та у випадках будь-яких надзвичайних ситуацій. Тому вартові співпрацюють з поліцією та місцевими загонами МНС.

Як і скрізь в ОТГ, у Козелецькій громаді дбають про заклади освітньої сфери, а тут - ще й про розширення мережі дитсадків.

"Наступного дня після виборів до мене звернулися молоді мами з вимогою відкриття дитячого садочка. Черга тоді була більше ста дітей. За три місяці ми відремонтували приміщення, закупили необхідне обладнання і відкрили дві групи на сорок дітей", - розповіла про свої клопоти селищний голова Дмитренко.

Читайте також: 20 громад візьмуть участь у тренінгу щодо організації первинної меддопомоги

На цьому, зазначає вона, в громаді не зупинилися. Адже народжуваність тут росте і черга в дитячі заклади збільшується. Отож, зараз голова мусить думати над приміщенням для ще одного садочка у Козельці.

Такий "бебі-бум" у громаді пояснюють дією програми підтримки народжуваності і переїздом сюди молодих сімей зі столиці та обласного центру.

На сьогодні в Козелецькій ОТГ працює 11 дитсадків, які відвідує 468 малюків. Освітню мережу складають 8 шкіл та гімназія. У них навчається 1652 учні. Є також спортивна та музична школи, будинок творчості дітей та юнацтва, міжшкільний навчально-виробничий комбінат.

За півтора року існування ОТГ у всіх навчальних закладах проведено ремонти, оновлено меблі, посуд, закуплено необхідні дидактичні матеріали. Для підвозу учнів придбано два нових шкільних автобуси. Громадою було введено посаду медичного працівника, який надає дозвіл на виїзд водіям шкільних автобусів.

Одним із економічних пріоритетів Козелецької ОТГ є розвиток туризму. Йому сприяє наявність низки історичних і культурних пам'яток та близькість до Києва (70 км). Музеї, храми, сквери громади включені до маршрутів вихідного дня різних турагенцій. Тому сюди на екскурсію приїздять туристи не тільки з різних регіонів України, а й з-за кордону. Це, у свою чергу, сприяє розвитку туристичної інфраструктури (закладів харчування, готелів, хостелів) і створенню нових робочих місць.

Козелецька ОТГ утворилась на початку 2017 р. На прямі міжбюджетні відносини перейшла з 1 січня 2018-го. У складі громади - 15 рад (1 селищна й 14 сільських), 42 населені пункти з-понад 17 тис. жителів. Сьогодні це громада, яка активно розвивається, і тому приєднатися до неї планують ще 6 сільських рад.

"Все, що ми маємо сьогодні, - це фундаментальні основи для подальшої успішної роботи ради. Ми будуємо плани не лише на найближчі роки, а й працюємо над впровадженням довгострокових інвестиційних проектів. Я вважаю, що майбутнє - за об’єднаними громадами, але в повній мірі вони себе покажуть років за десять", - підвела підсумки Дмитренко.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією - і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віктор Кошмал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-