Суд у справі Труханова узяв паузу до 17 січня

Суд у справі Труханова узяв паузу до 17 січня

Укрінформ
Колегія суддів Приморського райсуду дослідила 16 із 67 томів доказів, зібраних детективами НАБУ і прокурорами САП у провадженні за обвинуваченням мера Одеси Геннадія Труханова та групи посадовців у заволодінні коштами місцевого бюджету під час купівлі адмінбудівлі екс-заводу "Краян".

Наступне засідання суд вирішив перенести на 17 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Суд вирішив продовжити дослідження доказів 17 січня о 10 годині", - озвучив ухвалу головуючий суддя Сергій Черевко.

У наданому у вівторок суду пакеті доказів є, серед іншого, документи, що характеризують фіктивну діяльність власників латвійської фірми "UAB Naster", яка стала першим покупцем майнового комплексу збанкрутілого заводу "Краян".

Читайте також: Суд досліджує докази САП у "справі Труханова"

Прокурори САП, зокрема, пред'явили тривале листування з угорськими і шотландськими колегами, яке вели заради з'ясування, хто саме з іноземних бізнесменів і з якою метою придбав майновий комплекс одеського підприємства. При цьому угорських бізнесменів Тегіра Анаджі і Андреаша Поповікса, що придбали майно на аукціоні в 2015 році, прокурори Угорщини не змогли знайти. Водночас шотландські прокурори, як свідчать їхні відповіді на запити САП, знайшли сліди наступних власників майна "Краяна" - компанію "Valtron Group", зареєстровану за віртуальною адресою в Глазго й утворену шляхом злиття двох комерційних структур, зареєстрованих на Сейшельських островах. Власники «Valtron Group» внесли по 1 долару в статутний капітал своєї компанії, а після цього видали генеральну довіреність директору фірми Ігорю Кравченку на здійснення всіх комерційних операції в Україні, включно з придбанням чи відчуженням нерухомості.

А перед придбанням Одеською мерією адмінбудівлі "Краяна" до складу нової компанії "Valtron Group" - власника придбаного заводського майна - влилась, згідно з даними досудового слідства, фірма "Девелопмент Еліт", директором якої був Петро Загодіренко - один з фігурантів кримінального провадження.

Слідством також установлено, що у січні 2015 року весь майновий комплекс "Краяна" був оцінений в 67 мільйонів гривень і придбаний компанією "UAB Naster". А частину цього комплексу - адмінбудівлю підприємства - Одеська мерія купила за 185 мільйонів гривень, згідно з оцінкою цього об'єкта одним з фігурантів кримінального провадження - керівником одеської компанії "Брокбізнесконсалт" Галиною Богдановою.

Втім, досудовим слідством зафіксовано факт, що юридичний департамент мерії піддав сумніву правильність аудиторської оцінки адмінбудівлі "Краяна".

Суд дослідив також низку інших доказів, наданих прокурорами САП на підтвердження висунутих звинувачень групі посадовців у придбанні за бюджетні кошти об'єкта нерухомості за завищеною ціною.

Як повідомлялося, прокурори САП звинувачують мера Одеси Труханова та групу посадовців у тому, що вони організували придбання адмінбудівлі заводу "Краян" за завищеною ціною — 185 млн грн. Встановлено, що ринкова ціна об’єкта нерухомості становила 92 мільйони гривень, а незадовго до придбання мерією будівлі «Краяна» було придбано за 11,5 мільйона гривень.

САП стверджує, що посадовці мерії та депутати, які ухвалювали рішення про придбання об'єкта нерухомості, не мали обгрунтованих висновків щодо доцільності придбання адмінбудівлі та наслідків рішення для міськбюджету.

Детективи НАБУ і прокурори САП завершили в 2018 році досудове розслідування щодо низки кримінальних правопорушень посадовими особами Одеської міськради, керівниками і засновниками деяких підприємств за ознаками ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-