За кадрове забезпечення лікарями відповідають місцеві чиновники - Супрун

За кадрове забезпечення лікарями відповідають місцеві чиновники - Супрун

Укрінформ
Саме місцеві чиновники повинні дбати про те, щоб у медзакладах було достатньо персоналу.

Про це Супрун заявила на прес-конференції в Ужгороді у п'ятницю, 4 січня, під час робочої поїздки в Закарпатську область, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Проблема міграції та кадрового забезпечення лікарів, яка є зараз на Закарпатті, - це відповідальність місцевих чиновників. Із січня завдяки переходу на новий механізм фінансування на Закарпатті значно зросли надходження від держави на центри первинної медицини. Наприклад, у Мукачеві це 3, 5 млн грн — проти 1, 8 млн грн, які отримували в якості медичної субвенції минулого року, у Міжгірському районі — це 2, 5 млн грн проти 1 млн в минулому році, тобто, ми можемо говорити про значний ріст заробітної плати лікарів та медсестер”, - зауважила в.о. міністра.

З її слів, якщо у лікарів на місцях немає росту зарплати — проблема може бути у трудових договорах, у такому випадку лікарі повинні порушувати ці питання перед головним лікарем та вимагати підвищення зарплати.

“Третій момент, — акцентує Супрун, - ми не хотіли би, аби лікарі брали на себе більше навантаження і обслуговували більше населення, ми хотіли би натомість, аби місцева влада розвивала медицину — йдеться про створення ФАПів, виділення додаткових коштів чи житла для лікарів, інші стимули — аби до цих населених пунктів приїжджали лікарі, і в лікарнях було кому працювати”, - сказала вона.

Читайте також: Супрун анонсувала кампанію з вакцинації від кору у школах

Зі слів Супрун, в Україні наразі достатньо сімейних лікарів. "Але їх треба перемістити на інші місця — там, де є дефіцит в медичній сфері. Це — відповідальність місцевої влади, не держави. У Закарпатській області більше розуміння, що їм потрібно, тут на місцях, ніж у Києві”, - сказала вона.

Також Супрун заявила про те, що зі свого боку держава заохочуватиме лікарів додатковими оплатами - наприклад, за сто відсотків вакцинованих дітей на дільниці. "Крім того, є додаткове фінансування на будівництво амбулаторій, на машини, на оснащення — це все, що ми можемо зробити на державному рівні”, - сказала вона.

Супрун наголосила, що держава наразі створює умови і правила фінансування системи, а дотримуватися правил надання допомоги громадяни повинні вимагати від своєї влади на місцях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-