У Запоріжжі відкрили пам'ятник першому українському олімпійському чемпіону

У Запоріжжі відкрили пам'ятник першому українському олімпійському чемпіону

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі відкрили пам'ятник чемпіону XV Олімпійських ігор з греко-римської боротьби Яківу Пункіну - першому українському спортсмену, який став олімпійським чемпіоном.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Запорізька школа греко-римської боротьби є найсильнішою в Україні й тому символічно, що скульптурна композиція першого олімпійського чемпіона з греко-римської боротьби, видатного спортсмена Якова Григоровича Пункіна знаходиться саме в Запоріжжі», - сказав під час відкриття скульптури керуючий справами виконавчого апарату Запорізької обласної ради Володимир Подорожко.

У Запоріжжі відкрили пам'ятник борцю Якову Пункіну / Фото: Смольєнко Дмитро, Укрінформ

Пам'ятник Пункіну встановили на Алеї трудової слави поряд з пам'ятником олімпійцю Леоніду Жаботинському. Чиновники кажуть, що в майбутньому тут з'явиться олімпійська алея.

На створення скульптури пішло три місяці. Її виконали з бронзи, а підставку - з граніту.

Скульптор Ельданіз Гурбанов зазначив, що довго не міг знайти образ спортсмена.

«У всіх його фотографіях я бачив його скромну стійку. Довго переглядав фото і вирішив зробити скульптуру в звичному для нього образі з медаллю, яку він завоював на Олімпійських іграх», - зазначив скульптор.

Читайте також: ДТП у Запоріжжі забрало життя дитини

Яків Пункін народився в 1921 році в Запоріжжі. Закінчивши сім класів, пішов працювати токарем на завод імені Войкова. Тоді вже захопився французькою боротьбою. У 1938 році увійшов до десятки кращих спортсменів Дніпропетровської області, а через три роки виграв першість України. У 1952 році він став Чемпіоном Олімпійських ігор.

Спортивної «фішкою» Якова Пункіна вважали кидок прогином. При цьому Пункін виконував його особливо, з різкою зміною траєкторії кидка вже після його початку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-