На Молочному лимані

На Молочному лимані "пройшли" десяту частину каналу, що з`єднує його з морем

Укрінформ
На Молочному лимані розпочалися роботи з розширення та поглиблення каналу, що з`єднує його з морем.

Про це провідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

Роботи на Молочному лимані стартували 12 грудня, після того, як було отримано дозвіл від будівельно-архітектурної інспекції.

За цей час підрядна організація за допомогою чотирьох екскаваторів розрила на промоїні канал довжиною 264 метри (станом на ранок 26 грудня) та шириною 40 метрів. Роботи з поглиблення виконує електричний земснаряд, який вже третій день поспіль працює на об`єкті.

Роботи з будівництва ведуться цілодобово.

За проектом ширина лиману має бути 100 метрів, довжина — 2,3 км, а глибина — 2,5 метри.

Загальна вартість будівництва — 56 млн 559 тис. грн. Проект розрахований на 15 місяців. Перший «транш» у розмірі 9 млн 677 тис. 836 гривень вже виділено з державного бюджету, решта суми має надійти в 2019 році.

Замовником робіт є Приазовський національний природний парк, який підписав договір на будівництво з’єднувального каналу для відновлення водного сполучення Азовського моря з Молочним лиманом.

Гідрологічна споруда матиме вигляд двох серпоподібних бун. Їх будуватимуть з буту, так званого рваного каменю. Буни будуть виходити в море на 140 метрів й захищатимуть лиман не лише від східного, а й південно-західного вітру.

Читайте також: У листопаді інфляція прискорилася до 10% - НБУ

Новий канал - подібний тому, що був у 1943 році. Тоді гітлерівці, аби не опинитись в оточенні, підірвали промоїну у найвужчому місці Степанівської коси. Промоїна працювала до 1975 року й нагадувала природну протоку. Довгий час нею опікувались рибалки. Але з 2010 року лиман увійшов до Приазовського національного природного парку.

Кожного року лиман заносить піском, солоність води в ньому зашкалює, риба не може вийти в море й настає справжня екологічна катастрофа.

Молочний лиман омиває береги трьох районів Запорізької області: Якимівського, Приазовського і Мелітопольського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-