Тергромади Буковини представили свої стратегії розвитку та інвестиційні паспорти

Тергромади Буковини представили свої стратегії розвитку та інвестиційні паспорти

Децентралізація
Укрінформ
Об'єднані територіальні громади Буковини представили свої стратегії розвитку та інвестиційні паспорти. 

Розробка та реалізація стратегій розвитку вже сформованих громад та написання економічних профілів ОТГ Чернівецької області для залучення інвестицій – це одні з основних завдань, досягнення яких ставитимуть собі за мету в наступному році усі громади. Першими успішними результатами зі своїми колегами поділились кілька громад у Чернівцях.

Захід пройшов за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми зібралися тут, щоб обмінятися думками з приводу того плану дій, тієї дорожньої карти, згідно якої, сподіваюся, будемо рухатися в наступному 2019 році. Бо завершується один етап, розпочинається наступний етап реформи. Тому закликаю всіх до активного діалогу та обміну думками», – сказала директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

На початку заходу фахівці Чернівецького ЦРМС коротко підбили підсумки 2018 року щодо ходу реформи децентралізації. На сьогодні в області є 33 повністю сформованих ОТГ. З них 5 громад утворилося саме цього року. Загалом, територія об’єднаних громад складає близько 43% території всієї області.

Пізніше радник з регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС Олексій Грушко ознайомив присутніх із вже сформованими стратегіями розвитку громад Буковини.

Читайте також: Експерти U-LEAD пропонують обговорити співпрацю тергромад

«Чому громадам необхідно долучатись до розробки стратегій? По-перше, це сприяє згуртуванню мешканців громади. Під час розробки стратегій я особисто бачив, як люди вперше дізнаються про щось нове, що є у громаді. Хоч вони уже рік об’єднані у громаду, але не знали, що в сусідньому селі є цікаве туристичне місце. А розробка стратегій – це додаткова можливість спілкування. Крім того, це прозора конкуренція за місцеві ресурси. Стратегія рекомендує пріоритети, які вже не дозволяють неефективно витрачати кошти. Ну, і коли є стратегічний документ, набагато легше вести перемовини з донорами з приводу залучення грантової допомоги, з приводу залучення інвестицій», – сказав Грушко.

Цього року за підтримки Чернівецького ЦРМС 5 ОТГ – Глибоцька, Волоківська, Недобоївська, Вашківецька і Тереблеченська – розробили свої стратегії розвитку.

Як розповів заступник голови Недобоївської ОТГ Андрій Дранчук, до розробки стратегії, окрім Чернівецького ЦРМС, був долучений і «Інститут громадянського суспільства» з Києва, де протягом року займалися розробкою нашої стратегії.

"Аналізуючи територію нашої громади і сусідніх, ми побачили унікальність наших територій у тому, що всі наші села утворюють унікальну агломерацію. Ми назвали її яблуневою агломерацією. І саме ця яблунева агломерація стала нашим першим розвитковим проектом, який є в нашій стратегії. Ми презентували цей проект у Києві сподіваємось на його успішну реалізацію», – зазначив Дранчук.

Також коротко охарактеризували й інші стратегії розвитку громад.

«От у кого є величезний потенціал для розвитку, так це Тереблеченьска громада. Стратегію назвали «Ворота в Європу». Вони знаходяться на самому кордоні з Румунією, пункт пропуску розташований на території цієї громади. У них є декілька цікавих ділянок, теоретично придатних для розміщення логістичних центрів. Також у них є і поклади природних ресурсів. Тобто, перспективно громада дуже потужна», – додав Грушко.

Для легшого та швидшого залучення інвестицій в ОТГ цього року почали розробляти економічні профілі або інвестиційні паспорти громад. Тут вказують важливу для потенційних інвесторів інформацію щодо структури земельних відносин, сфери зайнятості населення, координат, відстаней до основних ринків праці, до основних транспортних артерій тощо.

Радник з просторового планування Чернівецького ЦРМС Роман Романко повідомив, що на сьогодні уже розроблено 18 інвестиційних паспортів ОТГ Буковини. А 17 із них перекладені англійською та німецькою мовами.

«Інвестиційні паспорти для ще шістьох громад уже фактично готові і днями їх планують передати на переклад. Наступного року потрібно завершити цей процес розробки економічних профілів усіх громад Чернівецької області», – сказав Романко.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-