Громаду Сум цілеспрямовано позбавляють фінансової спроможності – мер

Громаду Сум цілеспрямовано позбавляють фінансової спроможності – мер

Укрінформ
Управління майном Сумської обласної ради необґрунтовано здійснює перереєстрації установ, підприємств, закладів обласної комунальної власності, які розташовані в Сумах.

На цьому під час апаратної наради в Сумській міській міськраді 26 грудня наголосив міський голова Сум Олесандр Лисенко, повідомляє корепондент Укрінформу.

«Упродовж трьох днів керівництво обласного управління майна без відповідного повідомлення Сумської міської ради, виконавчого комітету, депутатів Сумської обласної ради під тиском змусило директорів обласних комунальних установ, підприємств, закладів здійснити перереєстрацію з фактичного місця їх розташування в місті Суми у фіктивні місця діяльності до Білопільського, Краснопільського та Сумського районів, де фактично вони не знаходяться і свою діяльність не здійснюють», - зазначив Лисенко.

За його словами, дійшло до того, що обласний шкірно-венерологічний диспансер, обласний наркологічний диспансер, обласна інфекційна клінічна лікарня «прописались» у селищі Краснопілля, обласний госпіталь ветеранів війни – в селі Кальченки Краснопільського району, обласна клінічна стоматологічна поліклініка, обласний краєзнавчий музей – у цьому ж районі в селах Славгород та Мезенівка, обласна філармонія – в селі Косівщина Сумського району.

За інформацією Лисенка, на даний час йдеться про 27 таких підприємств.

Разом із тим, за даними директорів самих установ, підприємств, закладів, які просять керівництво обласного центру вплинути на ситуацію та зупинити перереєстрацію, заплановані на перереєстрацію - 41, а загалом установ обласної комунальної власності, які розташовані в Сумах, - 70.

Читайте також: Аеропорт “Ужгород” розраховує на майно "Борисполя"

Як відзначив міський голова, у результаті таких дій бюджет міста за розрахунком може втратити 74 млн грн, які він отримує від податку на доходи фізичних осіб, а отже і значний фінансовий ресурс для розвитку.

«Зараз з нашого збалансованого бюджету фіктивним шляхом виводять кошти. Немає рішення обласної сесії, зміни до статуту вносяться без відповідного розпорядження, таємно, за наказом навіть не керівника обласного управління майна, а його заступника. Чи знають сумчани про те, що сплачені з їхньої зарплатні гроші не підуть на розвиток сумської громади, чи згодні вони з цим? На мою думку, мета таких дій – позбавити громаду міста можливості розвиватись, фінансувати потреби, спрямовані на забезпечення життєдіяльності Сум. Підкреслю, що також це порушення бюджетного кодексу. Дане рішення приймається, коли сформований бюджет міста на наступний рік, обговорений із сумською громадою, схвалений на сесії, і ми готуємось по ньому працювати, але не зможемо, бо він уже розбалансований. Тепер доведеться переглядати всі програми. В тому числі соціального спрямування, і зменшувати фінансування, якщо це буде 74 млн грн, це 15% бюджету розвитку»», - зауважив міський голова.

Керівництво міста в терміновому порядку наполягає на спільній зустрічі із головою обласної державної адміністрації, керівниками Національної поліції України в Сумській області, прокуратури Сумської області, Управління Служби безпеки України в Сумській області, аби розібратися та вирішити ситуацію.

Також сумські посадовці вимагають зупинити протиправні дії проти сумчан, відповідне звернення депутати міської ради обговорять під час терміново скликаної на 27 грудня позачергової сесії міськради, де мають намір звернутися за допомогою до правоохоронних органів області та вищого керівництва України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-