Не

Не "пасти задніх": ОТГ Дніпропетровщини вчилися міжмуніципальному співробітництву

Децентралізація
Укрінформ
У Дніпрі відбувся дводенний семінар-тренінг «Міжмуніципальне співробітництво громад – моделювання співпраці».

Захід проходив на базі Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У сфері міжмуніципального співробітництва Дніпропетровська область трохи «пасе задніх». З 2015 року по сьогодні у Мінрегіоні зареєстровано всього шість договорів. В тому числі три – протягом нинішнього року. Головна проблема, чому така ситуація вимальовується, в тому, що договори підписуються на місцевому рівні, але не реєструються у міністерстві. Тому наше завдання, і включно завдяки цьому семінару, переконати громади, аби їхні договори та погодження мали реальну юридичну силу. Це дуже важливо для тих договорів, які оперують значними коштами територіальних громад, аби ті використовувалися за цільовим призначенням», - зазначила радник з міжмуніципального розвитку Дніпропетровського центру розвитку місцевого самоврядування Олена Гладка.

За її словами, нині ЦРМС спілкується з кожною громадою, проводить консультації саме з метою підняти ті договори, за якими вони вже працюють і зареєструвати їх у Мінрегіоні.

Більшість договорів міжмуніципального співробітництва стосується делегування повноважень та виконання послуг тій громаді, в якій вони надаються більш якісно. Наприклад, медичні послуги або музична школа, інклюзивно-ресурсні центри. На другому місці – реалізація спільних проектів: створення полігону для ТПВ, створення КП у сфері ЖКГ, центрів безпеки та інше.

Наразі актуальним питанням постало створення центрів надання адміністративних послуг та створення договорів з міжмуніципального обслуговування. «Сьогодні вже маємо кілька таких прикладів – це Зайцівська громада, що уклала такий договір із Слобожанською ОТГ, і знову ж Слобожанська ОТГ з Олександропольською громадою в Солонянському районі. Ту функцію, яку їхній ЦНАП не може виконувати, вони делегували Слобожанському ЦНАПу, при цьому клієнти можуть і не здогадуватись. Вони приходять, отримують без перешкод послугу, а документально її здійснює інша організація», - сказала Гладка.

Вона додала, що у такий спосіб знайшли вихід для тих громад, які мають чисельність мешканців менше 5 тисяч осіб. Наразі вони можуть взяти участь у третьому етапі конкурсу проектів Програми «U-LEAD з Європою», заручившись договорами міжмуніципального співробітництва з більшими ОТГ.

На семінарі шукали відповіді на питання що таке міжмуніципальне співробітництво, яких форм воно може набувати, що треба для його започаткування та які переваги воно надає для територіальних громад.

Експерт з міжрегіонального розвитку Дніпропетровського ЦРМС Ігор Мамонов звернув увагу на те, що це питання піднято на конституційний рівень і запропонував громадам ширше подивитися й подумати, які вигоди можна отримати від такого співробітництва, адже у Франції у ньому задіяно 80% договорів, в Німеччині – дві третини, інтенсивно впроваджується міжмуніципальне співробітництво в Італії та інших європейських країнах. 

«Нині наші громади, отримавши незалежність, можливо сконцентрувалися на вирішенні локальних питань. Можливо бояться втратити цю свою незалежність. Але таку ситуацію можна і треба змінювати. Більше того, договір можна укладати не лише між сусідніми селами чи містами, а й в межах усієї області і навіть з іншими регіонами України, якщо громади знайдуть спільну мову. Адже не кожна громада, особливо маленька, у змозі збудувати власний ЦНАП, відкрити школу, інклюзивний центр, лікарню, - а співфінансування міжмуніципального договору це їм дозволить», - сказав Мамонов.

За словами спеціаліста відділу освіти виконавчого комітету Солонянської селищної ради Алли Ратушняк, їхня громада укладає наразі договір на проведення комплексної оцінки розвитку дітей, надання консультативної допомоги, поширення саме інклюзивної освіти, її доступності. Попередньо були укладені угоди просто про співпрацю, наразі Новоолександрівська і Сурсько-Литовська громади вже підписали міжмуніципальний договір, до нього ще приєднуються Свято-Василівська та Новопокровська ОТГ.

Читайте також: На Дніпропетровщині запрацювали ще три мобільних ЦНАПи

Як зазначила заступник сільського голови Могилівської громади Тетяна Смірнова, на сьогодні всі території Царичанського району об’єднали спільні зусилля в наданні медичних послуг і віддали всі повноваження й фінансування на Царичанську селищну раду. «Передають субвенцію, укладені договори, і тепер уся галузь охорони здоров’я концентрується в одних руках. Це зробили, незважаючи на медичну реформу, що стартує, бо особливо маленьким територіям складно утримувати цю галузь одноосібно - утримувати апарат, платити зарплату, витрати, а особливо на сільських територіях, коли не вистачає лікарів і немає ким їх замінити. Таке ж саме співробітництво намічається у плані дошкільної освіти, музичної та спортивної школи. Не треба «вигадувати велосипед» і в питанні утилізації твердих побутових відходів, адже полігон є в Царичанці, а спеціальної техніки для вивезення сміття не кожна громада навіть зможе купити», - сказала Смірнова.

Серед причин, які стоять на заваді такому співробітництву, на семінарі названо невміння контактувати й домовлятися між громадами. Тому на тренінгу практично вчилися, як побудувати діалог між зацікавленими сторонами.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Микола Мякшиков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-