На Волині відзначають сторіччя створення місцевої

На Волині відзначають сторіччя створення місцевої "Просвіти"

Фото
Укрінформ
У Луцьку відбулися урочистості з нагоди 100-річчя від створення Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики Волинської обласної державної адміністрації.

"Діяльність, яку почали вести 150 років назад в Україні, та 100 на Волині – справжній героїзм. Звичайно, першою була церква, яка захищала Україну. Потім люди, які були небайдужі, які розуміли, наскільки небезпечна для майбутнього України втрата рідної мови, самоідентифікації. І ці люди створили організацію, яка працює і до сьогодні", - зазначив голова Волинської ОДА Олександр Савченко у приміщенні бібліотеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки

За багаторічну сумлінну працю, активну громадську діяльність, популяризацію української культури, національної ідеї та з нагоди ювілею кількох членів організації "Просвіта" було нагороджено Почесними грамотами обласної державної адміністрації.

Як зазначили в ОДА, сьогодні ж стартує II Всеукраїнська науково-практична конференція на тему: "Просвіта" в культурно-освітньому просторі Волині та України: історія і сучасність".

Волинська «Просвіта» святкує сторічний ювілей / Фото: voladm.gov.ua

Товариство "Просвіта" — громадська організація, утворена у 1868 році у Львові з метою культурного розвитку, консолідації народної спільноти та піднесення національної свідомості українського народу. Товариство відкривало бібліотеки, друкарні, книгарні, народні театри, кінотеатри, музеї, здійснювало постановку спектаклів на українську тематику, відзначення ювілеїв відомих українських діячів, визначних подій національного значення, організацію публічних читань, упорядкування українських шкіл. У Луцьку повітова організація була створена в 1918 р. У 1930-х польська влада розпочала боротьбу з нею і зрештою ліквідувала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-