На Житомирщині перепоховали воїнів УНР, які загинули 97 років тому

На Житомирщині перепоховали воїнів УНР, які загинули 97 років тому

Фото, відео
Укрінформ
У Житомирській області переховали учасників Другого зимового походу закордонних частин Армії УНР, які загинули 97 років тому під містечком Базар Народицького району.

Про це у Facebook повідомив голова Коростенської райдержадміністрації Сергій Дмитрук.

«Сьогодні, 25 листопада, перепоховали останки ще частини тих воїнів, що загинули в навколишніх селах зі злочинною комуністичною владою, яка знищувала українську націю понад півстоліття», - написав Дмитрук.

Голова РДА зауважив, що Другий Зимовий похід закордонних частин Армії УНР у жовтні-листопаді 1921року був спробою підняти повстання проти більшовицького окупаційного режиму на всій території України. У поході під командуванням генерал-хорунжого Г. Тютюнника взяли участь інтерновані на території тоді вже польської Галичини козаки і офіцери армій УНР та УГА. Утім, війська УНР зазнали поразки.

Читайте також: На Вінниччині перепоховали останки 19 бійців армії УНР

Під містечком Базар 537 осіб потрапили в полон до червоноармійців, з них 83  вивезли на допит до Києва, 95 померло від поранень, а 359 повстанців засудили до розстрілу.

«22 листопада 1921 року більшовики примусово зігнали мешканців містечка Базар подивитися на розправу. Полонених вишикували над викопаною могилою та запропонували перейти до лав Червоної армії. Натомість у відповідь почули: «Ще не вмерла Україна». Українських вояків було страчено», - додав Дмитрук.

У смт Базар встановили меморіал пам’яті Героїв Базару.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у містечку пройшов всеукраїнський фестиваль «Герої Базару».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-