У роковини Голодомору львів'ян частують “супом” із листя та шишок

У роковини Голодомору львів'ян частують “супом” із листя та шишок

Фото
Укрінформ
Супом із шишок і листя, завдяки якому виживали українці у голодні 1932-33 роки, частують сьогодні львів'ян біля входу у міську Ратушу. Тут проходить акція до 85-х роковин Голодомору - Вуличний ресторан «Непораховані з 1932».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Акція Вуличний ресторан "Непораховані 1932-1933" у Львові / Фото: Маркіян Лисейко, Укрінформ

«1932-1933 роки - українців голодом доводять до смерті. Вмирають діти, жінки, чоловіки. Мовчить весь світ. Це наша національна травма. Ми ніколи в житті не маємо більше права бути мовчазною жертвою. Ми повинні бути страшними для наших ворогів. Я прошу всіх 24 листопада запалити свічку пам'яті та помолитись за душі всіх невинно убієнних», - сказав міський голова Андрій Садовий.

Мешканці міста і області долучились до всеукраїнської акції “Запали свічку пам'яті”. На площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку відслужать екуменічну панахиду за жертвами Голодоморів 1921—1922, 1932-1933, 1946-1947 років в Україні.

Читайте також: У Чернівцях пам’ять жертв голодоморів вшанували молебнем

За даними Інституту національної пам’яті, від штучного голоду в Україні померло від 4,5 до 7 мільйонів людей. Тобто, в пік смертності - у червні 1933 року - в Україні помирали щодоби 34 170 людей. Кожні 5 секунд - 2 людини. Радянська влада знищувала документи та докази своїх злочинів, тому точну кількість жертв порахувати неможливо. Мільйони українців так і залишились невідомими, безіменними та не порахованими.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові до Дня пам'яті жертв Голодомору людям, які пережили цю трагедію, виплатять одноразову матеріальну допомогу в розмірі 2 тис. грн. Її отримають 112 львів’ян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-