U-LEAD представив посібник зі створення центрів адмінпослуг

U-LEAD представив посібник зі створення центрів адмінпослуг

Децентралізація
Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» оновила посібник для об'єднаних територіальних громад зі створення центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Про це на презентації посібника сказала керівник напряму з покращення якості надання адмінпослуг Програми «U-LEAD з Європою» Cусанна Делланс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У рамках фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою» ми раді представити оновлену за результатами дворічної роботи версію посібника, який присвячений інституційному створенню ЦНАП у громадах. Саме він є основним документом нашого пакету підтримки. Він буде надалі використовуватися як методологічна основа для створення та модернізації до 600 ЦНАП в рамках Програми «U-LEAD з Європою», а також буде доступним на нашому сайті для всіх зацікавлених», - сказала Делланс.

Вона зазначила, що всі рекомендації, які викладені в посібниках зі створення центрів надання адміністративних послуг, були напрацьовані на основі досвіду створення 26 пілотних ЦНАП під час реалізації початкової фази Програми «U-LEAD з Європою».

Загалом у пакеті методологічної підтримки для громад з боку Програми «U-LEAD з Європою» є 7 посібників, які охоплюють інформацію про інституційний досвід створення ЦНАП з нуля, досвід фізичного створення ЦНАП, впровадження гендерно-орієнтованого сервісу, підвищення обізнаності населення та його залучення під час створення ЦНАП. Крім того, є методичний посібник про тренінги для працівників ЦНАП, а також рекомендації щодо зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

Натомість оновлений посібник стосується саме інституційного досвіду створення ЦНАП і складається з 12 розділів, що присвячені моделям ЦНАП та організації ефективного надання адмінпослуг, основним крокам створення ЦНАП з описом загальних строків умов та ризиків; організаційним та правовим питанням створення ЦНАП, особливостям спільного міжрайонного чи селищно-районного ЦНАП. Також у посібнику надані рекомендації стосовно розташування та облаштування ЦНАП, створення мобільного ЦНАП, підготовки персоналу тощо.

Як зазначив на презентації координатор сектору з децентралізації Представництва ЄС в Україні Фредерік Куне, якість і швидкість надання державою адміністративних послуг населенню свідчить і про рівень довіри громадян до держави, а окрім цього, формує імідж країни на міжнародній арені.

"Перш за все державі потрібно здобути довіру громадян, і якщо держава буде ефективно надавати адміністративні послуги населенню, то населення буде більше довіряти такій державі. Але йдеться не лише про довіру громадян, ми говоримо про імідж всієї країни. Тому що буває чимало випадків, коли іноземні бізнесмени хочуть прийти зі своїми інвестиціями, але стикаються з певними проблемами, скажімо, ще на етапі надання дозволу на проживання", - сказав Куне.

"Ми справді віримо в те, що Україна - це європейська країна, і ми справді хочемо допомогти вам рухатися цим шляхом. І коли ми говоримо про адміністративні послуги, то саме тут вам потрібна та сама “дєсовєтізація”, тому що Радянський Союз був не тільки в назвах вулиць, йдеться про те, як уряд, влада взаємодіє з народом. Потрібно змінити саму ментальність того, як держава надає послугу населенню. А насправді це просто, це прості речі - якщо людина, яка надає адміністративні послуги, буде посміхатися, то це повністю змінює парадигму самого процесу. Ми маємо рухатися до тієї ситуації, що якщо чиновник не може надати адмінпослугу громадянину, то він погано робить свою роботу. Це означає, що якщо цей чиновник не розуміє, яким чином він може надати допомогу, то він має не боятися і йти вище по ієрархії, звертатися до тієї людини, яка насправді може вирішити проблему", - наголосив Куне.

Читайте також: Адмінпослугу мають оформляти за півгодини - Зубко

Він додав, що Європейський Союз поділяє думку, що реформа децентралізації - одна з найважливіших реформ за останні три роки, і створення та робота Центрів надання адміністративних послуг - це наочний приклад, де громадяни можуть побачити зміни.

Посібник та резюме до нього можна завантажити на сайті Програми «U-LEAD з Європою». 

Як повідомляв Укрінформ, зараз триває третій раунд відбору учасників фази впровадження для створення та модернізації центрів надання адміністративних послуг, в якому можуть брати участь ОТГ міст обласного значення з чисельністю понад 50 тисяч жителів.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-