Виставка архівних матеріалів розповість про

Виставка архівних матеріалів розповість про "Український Голокост" на Вінниччині

Укрінформ
У Державному архіві Вінницької області представили виставку "Український Голокост: уроки минулого — заради майбутнього".

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив архівіст Державного архіву Вінницької області Ігор Титаренко.

"Виставка приурочена до 85-х роковин вшанування пам’яті жертв Голодомору. Це колекція документів з історії Голодомору на Вінниччині, яка складається з чотирьох розділів — від видань радянських часів та документів офіційних партійних органів до свідчень очевидців, людей, які пережили Голодомор початку 30-х років минулого століття. Це величезний пласт історичної інформації про злочин проти українського народу з боку тоталітарної влади", — розповів Титаренко.

За його словами, експозиція складається з чотирьох розділів. Перший із них — "Економічне та політичне становище на Вінниччині в період 1928–1932 років". У ньому представлені доповідні записки з вінницького окружкому комуністичної партії України про факти голодування в населених пунктах області.

Другий розділ має назву "Надмірні державні хлібозаготівлі як одна з передумов великої трагедії". Це переважно документи періоду перед Голодомором, з 1930-го і до початку 1932 року, у яких ідеться про продовольчі труднощі на території всієї області.

У третьому розділі експозиції представлені документи про смертність населення від Голодомору у розрізі районів та випадки людоїдства, а також порівняльні таблиці смертності по районах області в період 1932–1934 років.

Читайте також: Вінничани в Торонто вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років

Четвертий розділ — це спогади свідків та друковані видання про Голодомор 1932–1933 років. Ці документи готувалися Вінницьким державним педуніверситетом, переважно — студентами вишу, які за місцем свого проживання проводили опитування старожилів — свідків Голодомору або родичів його жертв. Вони зібрали 255 свідчень жителів Вінниччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-