Дніпровська замість Дніпропетровська: Порошенко вніс у ВР зміни до Конституції

Дніпровська замість Дніпропетровська: Порошенко вніс у ВР зміни до Конституції

Укрінформ
Президент Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект "Про внесення зміни до статті 133 Конституції України". Документ передбачає перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську.

Про це повідомляє у середу прес-служба глави держави.

"Декомунізацію слід завершити. На карті України не може бути місця для Петровського. Мало того, що він один із очільників комуністичної диктатури, він ще й співорганізатор та виконавець Голодомору, геноциду українського народу. Процедура зміни назви області передбачає поправки до Конституції. Аналіз показує, що за Дніпровську область проголосує понад три сотні депутатів. Потрібен не піар, а результат – тобто остаточне завершення декомунізації. Дніпропетровська область стане Дніпровською, а місце Петровського – на смітнику історії. Керуючись цією логікою, подав до Верховної Ради законопроект щодо перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську", – зазначив Президент.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що Законом України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" визначено, що до символіки комуністичного тоталітарного режиму належать, зокрема, назви областей, у яких використані імена або псевдоніми осіб, що обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР). Згідно з цим Законом, виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму на всій території України заборонено.

Назва Дніпропетровської області містить згадку про Григорія Петровського (1878–1958) – партійного, більшовицького та радянського діяча, керівника революційного руху та голови ЦВК УРСР, одного з організаторів Голодомору 1932–1933 років та діяча тоталітарного комуністичного режиму в Україні, а отже, належить до символіки комуністичного тоталітарного режиму, використання якої на всій території України заборонено.

"Метою законопроекту є перейменування Дніпропетровської області для унеможливлення подальшого використання у назві області символіки комуністичного тоталітарного режиму", – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Рада провалила голосування про перейменування Дніпропетровської області

Як повідомляв Укрінформ, 20 листопада Верховна Рада провалила голосування за направлення до Конституційного суду законопроекту про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Співавтори законопроекту аргументували необхідність перейменування тим, що територія нинішньої Дніпропетровської області нерозривно пов'язана з історією українського козацтва та його адміністративно-військових центрів – січей. Водночас співавтори законодавчої ініціативи зауважували, що Січеслав є другою неофіційною назвою Дніпра та другою за рейтингом симпатій городян.

Того ж дня Рада включила до порядку денного та направила на висновок до Конституційного суду законопроект про внесення змін до статті 133 Конституції щодо перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. Конституційний суд у своєму висновку повинен визначити, чи не суперечать запропоновані зміни чинним статтям 157 і 158 Основного закону. У подальшому, відповідно до статті 159 Конституції, законопроект про внесення змін до Конституції може розглядатися Радою за наявності відповідного висновку Конституційного суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

У травні 2016 року Верховна Рада у межах декомунізації ухвалила рішення про перейменування міста Дніпропетровськ на Дніпро, прибравши з назви згадку про комуністичного діяча Григорія Петровського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-