У Чернівцях дискутували про розвиток гірських територій

У Чернівцях дискутували про розвиток гірських територій

Децентралізація
Укрінформ
В Чернівецькій області статус гірських територій мають населені пункти трьох районів – Путильського, частини Вижницького та Сторожинецького. 

Представники ОТГ цих районів, місцевої влади, науковці та фахівці з децентралізації за круглим столом обговорили напрацьовану урядом України Концепцію розвитку гірських територій та розробили власні пропозиції для документу.

Круглий стіл відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Питання розвитку гірських територій зараз перебуває під великою увагою уряду України. У травні цього року почала працювати міжвідомча робоча група під керівництвом Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Їй було доручено розробити концепцію розвитку гірських територій. Ця концепція має стати підвалиною під державну програму, яка б акцентувала увагу на об’єднанні зусиль щодо розвитку цих територій у чотирьох областях – Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій. Нині активно триває обговорення цієї концепції та внесення пропозицій у запропонований проект», – наголосила директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

У Чернівецькій області є 64 населені пункти, які мають статус гірських.

Присутній під час засідання круглого столу директор Департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОДА Віктор Подорожний. Він також додав, що до розробки проекту концепції долучалися і представники гірських сіл області. Вони подали близько 30 конкретних пропозицій, половина з яких увійшли в запропонований проект.

Читайте також: Реформа децентралізації має стати незворотною - Зубко

«Розвиток гірських територій раніше позиціонували з розвитком депресивних регіонів. Проте сьогодні підхід до цього поступово змінюється. І ця концепція, яку зараз спільно розробляють, має дати справжній поштовх та новий підхід для соціально-економічного розвитку цих регіонів», – сказав Подорожний.

Під час обговорення запропонованого урядом проекту Концепції розвитку гірських територій учасники круглого столу надали чимало своїх пропозицій.

«Тема розвитку Карпат і гірських територій є особливо цікавою для нашої програми. Адже це територія, яка входить до європейської конвенції розвитку Карпат. Уряд та Програма «U-LEAD з Європою» сприятимуть інтеграції наших карпатських регіонів до європейської конвенції. Я впевнена, що в таких документах, як «Стратегія сталого розвитку туризму в Карпатах» чинне місце займатимуть гірські території Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей. Бо у всіх цих територіях подібні можливості розвитку, унікальність традицій, ремесел і людей, які живуть тут, є подібними до всіх Карпат. Так само як і проблеми схожі. А спільно вирішувати ці проблеми набагато легше», – додала менеджер південно-західного хабу Програми «U-LEAD з Європою» Юлія Грицку-Андрієш.

Гірські території мають особливі екосистему, можливості розбудови інфраструктури, доступність та природні умови. Це все змушує шукати інші підходи до їх розвитку, аніж до рівнинного простору.

«Всі присутні погодились, що варто розвивати наш транзитний потенціал. Це відкриття двох пунктів пропуску через державний кордон з Румунією в гірській зоні, які тут працювали раніше, але зараз закриті. А це  автоматично потягне за собою розвиток інфраструктури на цих територіях, в першу чергу, ремонт гірських доріг. Крім того, варто розробити план просторового розвитку для гірських територій та генплани всіх населених пунктів. Більш детальні пропозиції фахівці нашого центру в письмовому вигляді нададуть до Центрального офісу реформ та Кабінету міністрів України», – резюмувала директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-