На Миколаївщині щойно створені ОТГ вчилися працювати в нових умовах

На Миколаївщині щойно створені ОТГ вчилися працювати в нових умовах

Децентралізація
Укрінформ
Особливості формування бюджетів ОТГ на 2019 рік, їх казначейського обслуговування, управління освітою та медициною, проведення перших виборів, алгоритм прийняття рішень на сесіях.

Ці та інші питання, які виникатимуть у новоутворених громадах відразу після виборів, стали предметом обговорення семінару  «Становлення об’єднаних громад після перших виборів. Правові, організаційні та методичні аспекти підготовки і проведення перших сесій в радах ОТГ», організованого Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В 12 громадах Миколаївщини 23 грудня відбудуться перші вибори. Одразу після цього у них виникне низка питань щодо формування бюджету, вирішення фінансових, правових, організаційних справ та інші. Тому метою сьогоднішнього семінару є надати їм якомога більше інформації, запропонувати алгоритми та механізми вирішення тих чи інших проблем, які виникатимуть у процесі роботи», - сказала експерт з питань децентралізації Миколаївського ЦРМС Лілія Кравчук.

Вона також наголосила, що членам ОТГ нададуть консультації стосовно медичної та освітньої субвенції, змін у законодавстві. Зокрема, багато уваги приділено питанням формування системи первинної медичної допомоги, першим крокам, які мають здійснити громади, щоб їхні люди отримали якісні послуги.

На семінарі також були присутні працівники обласного центру зайнятості. Вони зорієнтували учасників щодо того, які дії потрібно виконати, щоб вивільнені за результатами реорганізації працівники змогли стати на облік у центрі, отримати належний соціальний захист і надалі були працевлаштованими.

Своїм досвідом з членами новоутворених ОТГ поділилися і їхні колеги з уже працюючих громад. Вони звернули увагу на питання призначення старост, покладення на них обов’язків та повноважень.

Велику зацікавленість в учасників семінару викликали і фінансові питання. Про особливості казначейського обслуговування ОТГ розповіла начальник управління міжбюджетних відносин та видатків місцевих бюджетів Державної казначейської служби України в Миколаївській області Наталія Подухевич.

«Ми намагаємося допомогти новоутвореним громадам після виборів спростити процедуру казначейського обслуговування. Адже у них з'являться нові повноваження і механізм обслуговування буде змінено. Отже, щоб їм було якомога простіше освоїти все це, я сьогодні надам вичерпні відповіді на всі їхні запитання», - сказала Подухевич.

Читайте також: У Великомихайлівській ОТГ реалізували понад 50 інфраструктурних проектів

Експерт з питань місцевих фінансів Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування Світлана Тютюнник звернула увагу членів ОТГ на особливості формування бюджетів громад у 2019 році, щоб якомога спростити їх входження в бюджетну мережу.

Сьогодні на Миколаївщині вже створено 41 громаду. Зокрема, у 2015-2017 роках - 28, на вибори 23 грудня 2018 року йдуть ще 12 ОТГ. Крім того, у серпні цього року шляхом добровільного приєднання створено Вознесенську міську громаду.

В ОТГ Миколаївщини наразі мешкає більша частина сільського населення, громади займають 49,5% площі території всієї області. Процесом створення та функціонування ОТГ охоплено 17 з 19 районів.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-