У Великомихайлівській ОТГ реалізували понад 50 інфраструктурних проектів

У Великомихайлівській ОТГ реалізували понад 50 інфраструктурних проектів

Децентралізація
Укрінформ
За три роки після об'єднання 9 сільрад у складі Великомихайлівської об'єднаної громади, що в Одеській області, вже реалізовано понад півсотні інфраструктурних проектів. 

Завдяки ремонту шляхів, мереж вуличного освітлення тощо, відроджуються більшість із 26 населених пунктів, а сумарний бюджет об'єднаної громади збільшився за рахунок місцевих надходжень більш як у 6 разів.

Відрадні зміни в ході децентралізації журналісти мали змогу на власні очі побачити під час прес-туру, організованого Великомихайлівською ОТГ спільно з Одеським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Підтримка агросадиб та сільських кооперативів, а також підприємств з переробки продукції рослинництва прописана у стратегії розвитку нашої ОТГ. Оскільки виробничою базою є родючі сільгоспугіддя, площа яких сягає понад 32 тисячі гектарів. Саме завдяки надходженням платежів від підприємств малого бізнесу отримали змогу ремонтувати дороги, школи і дитсадки, розвивати інші об'єкти інфраструктури населених пунктів. За три роки селищний бюджет збільшився за рахунок надходжень з місцевих джерел із 7 до 43 мільйонів гривень, а з урахуванням субвенцій досяг 98 мільйонів", - зазначила селищна голова Тетяна Жарська.

За її словами, для розвитку інфраструктурної мережі населених пунктів, що увійшли до складу ОТГ, упродовж 2015-2018 років зроблено більше, ніж за попередні 24 роки. Усього реалізовано понад півсотні проектів лише за рахунок державних субвенцій. Щороку, наголосила Жарська, в кожному з сіл реалізується 3-5 таких об'єктів: від ремонтів доріг до реконструкції будинків культури, шкіл, дитсадків, що передбачають застосування енергозберігаючих технологій, до спорудження освітлювальної мережі і встановлення відеокамер, оновлення парків і встановлення резервуарів питної води. Причому ремонт шляхів чи спорудження резервуарів чистої води для населення обійшлися у 6-9 мільйонів гривень, додала вона.

При обговоренні напрямків розвитку ОТГ, поінформувала селищна голова, вирішили також сформувати характерний для краю бренд плодоовочевого бізнесу з родзинкою - спільно з райрадою ініціювали проведення "Великомихайлівського міжрайонного чемпіонату з приготування найсмачнішого борщу".

"Спостерігаючи, як чудово проходять у сусідніх ОТГ фестивалі "вина і сиру", "дунайські гостини", "яблучний фестиваль-ярмарок" та інші, ми задумались над тим, а чому б не заснувати сучасний різновид гастрономічного фестивалю, в основі якого буде традиційна страва національної кухні - український борщ? Чому б не зробити своєрідною "кулінарною візитівкою"? Тим більше, що борщ - ще й споконвічна селянська страва. Крім того, національна кухня безпосередньо пов'язана з історією та внутрішніми процесами в державі", - наголосила Жарська.

Читайте також: Проекти альтернативної енергетики в тергромадах обговорили на Рівненщині

Отож, у рамках прес-туру журналісти побували на першому фестивалі борщу на центральній площі Великомихайлівки, де 26 команд кращих кухарів різних ОТГ змагалися за звання кращих кухарів у приготуванні національної страви. При цьому кожна з команд готувала її протягом двох годин, додаючи свою родзинку. Були і "борщ селянський", і "борщ червоний з вушками", і борщ "курортний роман з перепілками" та інші.

Команди кухарів готували національну страву практично в польових умовах, у ролі арбітрів виступило журі у складі знаменитих одеських кулінарів на чолі з керівником ресторану "Budapest" Андрієм Дромовим.

Крім того, на центральній площі вирував ярмарок, де учасники заходу могли спробувати й інші українські страви. А представник Національного реєстру рекордів України Дмитро Яіцький зафіксував встановлення рекорду - учасники чемпіонату "виростили борщове дерево" у вигляді ялинки, викладеної з моркви, капусти, буряка, цибулі, петрушки - усього 49 інгредієнтів, які кухарі використовували для приготування різних борщів.

Підсумовуючи результати міжрайонного чемпіонату, журі визнало переможцями три команди: шеф-кухаря Наталі Хоменко "Господиня" із Соше-Островської сільради, шеф-кухаря Інни Татарли "Оба-на" із Мигаївської сільради та шеф-кухаря Галини Таран "Гребениківські господарочки" із Великомихайлівської селищної ради. Команди кухарів, що посіли призові місця, отримали від організаторів заходу цінні призи - мікрохвильові печі та мультиварку.

"Це перший чемпіонат з приготування національної страви, але неодмінно будуть і наступні, оскільки вважаємо такі масові заходи важливою складовою вітчизняної культури", - підсумувала Жарська.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Сергій Ляшонок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-