Первинки в українських селах не існує — експерт

Первинки в українських селах не існує — експерт

Укрінформ
Україні потрібно реанімувати надання первинної медичної допомоги в сільській місцевості, бо її вже давно не існує.

Сільські мешканці в Україні фактично не отримують медичну допомогу на первинному рівні, бо її не існує багато років.

Про це на прес-конференції, присвяченій старту Національного освітнього проекту для лікарів сільської місцевості "Школа сімейного лікаря", заявив його координатор Євген Прилипко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В Україні первинної ланки надання медичної допомоги на селі не існує. Її необхідно реанімувати. Водночас у сільській місцевості у нашій державі проживає понад 13 млн людей. Зараз у мережі закладів медичної допомоги у сільській місцевості (у рамках програми “Доступна медицина”) будується 513 сільських амбулаторій. Планується забезпечити оснащення, технічне забезпечення, інфраструктуру для лікарів”, - зазначив Прилипко.

За його словами, пацієнти, які мешкають у селах, потрапляють зразу ж на вторинний рівень меддопомоги.

“Світовий досвід свідчить, що 80% звернень пацієнтів у сільській місцевості вирішуються на місці. Водночас у європейських країнах звернень на вторринку — 30 %, в Україні — 80 % (на первинку — 20%). Стан сільської медицини в Україні на такому рівні, що хворого транзитом направляють до районної лікарні, до вузького спеціаліста. Диспансерного нагляду від сімейного лікаря на селі не відбувається”, - сказав Прилипко.

Він підкреслив, що ця модель дуже витратна для держави, відповідно це позначається на якості надання медичної допомоги.

Читайте також: Рада відправила на доопрацювання законопроект про сімейну медицину

“У наданні медичної допомоги у сільській місцевості є певні особливості. Вони стосуються і демографії, і територій, які охоплюють сільські лікарі тощо. Лікарі сільської місцевості потребують додаткової інформації та знань. Це усе — додаткові фінансові витрати. “Школа сімейного лікаря” покликана дати відповіді на всі ці питання”, - наголосив Прилипко.

На його думку, під час реформування фінансування первинки є вікно можливостей для сільської медицини, зокрема, щодо заробітних плат сільських медиків.

“Це співфінансування, коли НСЗУ сплачує лікарю кошти за пацієнтів, водночас місцева влада має взяти за себе певні обов’язки”, - наголосив Прилипко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-