В Одеському медуніверситеті знайшли

В Одеському медуніверситеті знайшли "лабораторію-привид"

Укрінформ
Комісія МОЗ виявила в Одеському медуніверситеті "лабораторію-привид" у приміщенні багатопрофільного медичного центру (БМЦ) університету.

Лабораторія не функціонує, бо не має ліцензії та штату працівників, але університет запросив 19,5 млн грн для закупівлі реагентів, повідомляє прес-секретар Одеського медуніверситету Ярослава Вітко.

"В акті комісії МОЗ про результати перевірки збереження державного майна в університеті констатується: "На "міжкафедральну" лабораторію (яка фактично не створена) витрачено коштів на загальну суму 67 мільйонів 780 тисяч 927 гривень, чим порушено ст. 13 Бюджетного кодексу України", - зазначила Вітко.

Для проведення внутрішнього аудиту цієї лабораторії керівництво Одеського медуніверситету створило свою комісію фахівців, якій належить "визначити: для чого (2 листопада 2016 року - ред.) створювали дороговартісну лабораторію, чому досі не ввели в експлуатацію, що зараз там відбувається".

Однак з пояснення комісії МОЗ завідувача кафедри професійної патології, клінічної, лабораторної та функціональної діагностики професора Олександра Ігнатьєва уже відомо, що університет придбав для лабораторії меблі, комплект обладнання для клініко-діагностичних і біохімічних досліджень та для медико-генетичних досліджень. За результатами перевірки, на це "витрачено майже 44 мільйони гривень. Крім того, у приміщенні лабораторії виконано в терміновому порядку дорогий ремонт".

Водночас встановлено, що "штатного розкладу лабораторії немає, персоналу немає, необхідних ліцензії та акредитації на функціонування лабораторії теж нема - структурної одиниці університету "міжкафедральна учбова лабораторія для оптимізації навчального процесу, розвитку наукових досліджень, надання сучасної високоспеціалізованої медичної допомоги хворим" теж не існує".

Крім того, медуніверситет встиг провести тендер на закупівлю реагентів для нефункціонуючої лабораторії, які мають обмежений термін придатності, загальною вартістю 19 мільйонів 500 тисяч гривень.

Читайте також: Екс-ректор Одеського медуніверситету розтратив 220 мільйонів - МОЗ

Як повідомлялося, раніше комісією МОЗ було встановлено, що екс-ректор Одеського медуніверситету Валерій Запорожан незаконно розпорядився бюджетними коштами в обсязі 220 мільйонів гривень, виділеними на навчання студентів.

"Перевіркою виявлено низку грубих порушень з боку колишнього ректора... Запорожан витратив на свою кафедру більшість закупівельного бюджету медичного університету - 220 мільйонів гривень. Закуплене на ці кошти обладнання використовувалось не для навчання, а для надання платних медичних послуг", - зазначили в МОЗ.

17 липня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун звільнила ректора медуніверситету Запорожана за порушення статуту й умов контракту. Натомість суд поновив Запорожана на посаді.

Водночас МОЗ 7 вересня призначило Владлену Дубініну на посаду в.о. ректора Одеського медуніверситету, але Окружний адмінсуд Києва 27 вересня визнав незаконним це призначення.

Тим часом Супрун заявляла, що Національний медичний університет ім. Богомольця та Одеський національний медичний університеті є найкорумпованішими серед медичних вишів України.

Фото: uk.wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-