У Харкові на соціофорумі шукали рецепти збереження сім'ї

У Харкові на соціофорумі шукали рецепти збереження сім'ї

Фото
Укрінформ
Виклики, що стоять перед сучасною українською сім'єю, були у центрі уваги першого міжнародного соціофоруму "Тенденції розвитку сім'ї в сучасних умовах", що відбувся у Харкові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Серед учасників форуму були і представники влади Харкова, консульств іноземних держав, фонду ООН к сфері народонаселення, Дитячого фонду ООН (UNICEF), Німецької федеральної компанії міжнародної співпраці (GIZ), зарубіжних поліцейських місій в Україні, Нацполіції України, виконавчих органів, депутатського корпусу, громадських організацій.

За словами модератора форуму, експерта Ініціативи ЄС "Team Europe" Дениса Ткачова, мета заходу - налагодження комунікацій між владою, вченими, бізнесом і міжнародним співтовариством для пошуку оптимальних рішень з актуальних питань гуманітарного, соціального і економічного розвитку суспільства, у даному випадку - сім'ї.

Як підкреслила у своєму виступі віце-мер Харкова Світлана Горбунова-Рубан, інститут сучасної української сім'ї зазнає викликів, пов'язаних з об'єктивними проблемами в країні.

Перший Міжнародний соціофорум «Тенденціі розвитку сім'ї в умовах сучасного суспільства» / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

"В основі традиційної української сім'ї лежить міцний шлюб і накопичені колективним досвідом методи виховання дітей. Сьогодні звичний інститут сім'ї зазнає впливу нових стосунків. Все частіше ми чуємо про так звані цивільні шлюби, в основі яких лежить звичайне спільне проживання без взаємних зобов'язань. Затверджено поняття одиноких матерів, які мають не одного, а кількох дітей на одне прізвище. Практично повсякденним стало поняття насильства в сім'ї, що безпосередньо пов'язане із зростанням агресії у суспільстві. Нам ще належить оцінити загрозу для сім'ї з боку одностатевих шлюбів. Форум покликаний не просто обговорити наявні проблеми, але виробити критерії їхнього наукового аналізу, що допоможе у розробці методів захисту сучасної сім'ї", - підкреслила Горбунова-Рубан.

На трьох панельних дискусіях у рамках форуму обговорено тенденції розвитку сім'ї у сучасних умовах, ефективні практики формування усвідомленого материнства і батьківства, подолання домашнього насильства за допомогою розвитку горизонтальних зв'язків у суспільстві.

Читайте також: Україна найефективніше просувається у боротьбі з корупцією та реформі держуправління

Учасники форуму прийняли звернення до центральної влади країни з проханням внести зміни в законодавство України з метою подальшого розвитку інституту сім'ї. Запропоновано, зокрема, створити інститут урядового уповноваженого з питань сім'ї, затвердити почесний знак "За сумлінне батьківство", ліквідувати статус одиноких матерів і батьків як інститут, що створює умови для розлучень і дитячого сирітства, заснувати День батька разом з існуючим Днем матері, налагодити підготовку молоді для життя у сім'ї, обговорювати питання зміцнення української сім'ї на вищому рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-