У Львові відкрили пам'ятник героям ЗУНР

У Львові відкрили пам'ятник героям ЗУНР

Фото
Укрінформ
У Львові відкрили пам’ятник героям Західноукраїнської Народної Республіки та Української Галицької Армії.

В урочистостях взяли участь перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів, генпрокурор Юрій Луценко, голова Львівської ОДА Олег Синютка, повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації.

"Ми сьогодні повинні бути вдячні тим, хто віддав своє життя 100 років тому за Українську державу. Західноукраїнська Народна Республіка – це символ того, що ми непереможні, ми віддані державній справі, українським цінностям", - наголосив Кубів.

Урочисте відкриття пам’ятного знаку заввишки понад 8 метрів розпочалося зачитуванням Відозви Української Національної Ради до мешканців Галичини, про проголошення Західноукраїнської Народної Республіки та театралізованою присягою Січових Стрільців.

Присутні під супровід оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного спільно виконали Державний Гімн України, а потім вшанували хвилиною мовчання усіх героїв, які склали голови у боротьбі за незалежність України.

Крім того, у межах вшанування 100-річчя ЗУНР сьогодні у Львові біля Меморіалу Українських Січових Стрільців на Янівському кладовищі відбулось урочисте віче, під час якого вшанували борців за волю України. Також представники влади разом з громадськістю вшанували героїв Листопадового Чину на Личаківському кладовищі. Зокрема, урочисто поклали квіти до Меморіалу воїнам УГА.

У Львівській міській раді відбулось урочисте засідання за участю представників місцевої влади, духовенства, дослідників ЗУНР, почесних львів’ян та гостей, на якому було нагороджено діячів освіти, культури та мистецтва за внесок у популяризацію історії боротьби українців за соборну українську державу.

Читайте також: У Львові відтворюють події 100-річної давнини, коли була створена ЗУНР

Як повідомлялося, 1 листопада виповнюється 100 років від дня проголошення Західно-Української Народної Республіки.

Листопадовий чин (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання) - українське повстання, організоване в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців у Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (названої згодом "Західноукраїнська Народна Республіка") на землях, на які вона обгрунтовано претендувала. У результаті утворилася держава площею 70 тис. кв. км.

У Львові відкрили другий пам'ятник до сторіччя ЗУНР/ Фото Євгена Кравса / ZAXID.NET

Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам'янці-Подільському.

Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР в єдину соборну Українську Народну Республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-