Негода розказав про особливості місцевих виборів-2020

Негода розказав про особливості місцевих виборів-2020

Децентралізація
Укрінформ
Децентралізаційна реформа має допомогти вибудувати базу, аби місцеві вибори 2020 року пройшли на новій територіальній основі.

На цьому наголосив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода на форумі «Децентралізація – трансформація сучасної України», організованому Дніпропетровською обласною державною адміністрацією та обласною радою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Основна стратегічна мета (реформи децентралізації – ред.) - щоб у 2020 році на місцеві вибори органи місцевого самоврядування, особливо це стосується територіальних громад, базового рівня, а також і районів – пішли на новій територіальній основі, з новими повноваженнями, новими ресурсами, а також відповідальністю за розвиток своїх територіальних громад», - зазначив Негода.

Він додав, що нині важливо розробити «дорожню карту» подальшого впровадження реформи. На думку першого заступника міністра, саме Дніпропетровщина може показати план дій, який стане взірцем для інших регіонів.

За його словами, децентралізація є одним із пріоритетів у роботі уряду. Дуже важливо, що цю реформу підтримують Президент, більша частина парламенту, а також міжнародні партнери.

«На даному етапі, коли Дніпропетровщина вже досягла певних успіхів і є одним з лідерів у цій реформі, нам насправді дуже важливо обговорити не тільки її результати, а й визначити основні пріоритети на найближчі роки», - зазначив В’ячеслав Негода.

Як наголосив перший секретар Посольства Швеції в Україні та директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida Камеран Худур, децентралізація проводиться, аби радикально поліпшити життя кожного громадянина. «Зараз ми відчуваємо, що ця реформа незворотна. Програма «U-LEAD з Європою», яка фінансується платниками податків ЄС, і далі сприятиме реформі в Україні. Всі труднощі, з якими ви стикаєтесь, можна подолати, потрібно лише продовжувати роботу в напрямі децентралізації повноважень та відповідальності», - зауважив Худур.

Читайте також: Бюджети тергромад Харківщини зросли до 9 разів

На думку експерта Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Андреаса Умланда, процес децентралізації робить Україну все більше схожою на його рідну Німеччину. «Я зі східнонімецької землі Тюрингія, де зараз все ще проводиться децентралізація. Дуже схожий процес на той, що проходить в Україні. Можна тільки сподіватися, що цей процес буде динамічним і в майбутньому», - сказав Умланд.

На форум з’їхалися голови громад, науковці, підприємці, представники міжнародних організацій, що підтримують Дніпропетровщину у впровадженні децентралізації. Учасники говорили про досягнення та перспективи реформи місцевого самоврядування, про енергоефективність, е-урядування, технічну допомогу громадам.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Микола Мякшиков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-