У чотирьох колоніях Полтавщини знайшли моторошні засоби катувань – ГПУ

У чотирьох колоніях Полтавщини знайшли моторошні засоби катувань – ГПУ

Фото
Укрінформ
За результатами перевірки чотирьох виправних колоній на Полтавщині було виявлено заборонені засоби для використання над засудженими, розпочато кримінальне провадження.

Про це у Facebook написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Прокуратурою Полтавської області перевірено стан додержання вимог законодавства в діяльності Державної установи "Полтавська виправна колонія № 64" Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, Державної установи "Божковська виправна колонія №16" Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, Державної установи "Крюковська виправна колонія №29" Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, Державної установи "Надержинщинська виправна колонія №65" Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції щодо застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і зброї до засуджених", - йдеться у повідомленні.

Сарган уточнила, що згідно з Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Водночас, за її словами, згідно з ч. 1 ст. 106 Кримінально-виконавчого кодексу України, до осіб, позбавлених волі, якщо вони чинять фізичний опір персоналу колонії, злісно не виконують його законні вимоги, проявляють буйство, беруть участь у масових заворушеннях, захопленні заручників або чинять інші насильницькі дії, застосовується фізична сила, спеціальні засоби, гамівна сорочка та зброя.

"Наказом Міністерства юстиції чітко визначено перелік спеціальних засобів, які повинні обов’язково бути в наявності в окремій кімнаті або металевій шафі в черговій частині установи виконання покарань. Усупереч законодавству в приміщенні відділу нагляду і безпеки виправних установ на видному місці зберігаються спеціальні засоби, заборонені законом: заціпи, рогач, лом, кувалда тощо. Більш того, заціпи та рогач обладнані рукоятками, обмотаними колючим дротом, та оснащені гострими металевими шипами розміром 2-3 см", - додала вона.

Читайте також: У Вінницькій колонії катували в’язня — ГПУ

Сарган наголосила, що використання цих засобів до засуджених є неприпустимим та може завдати фізичних страждань, створити реальну загрозу здоров’ю та їх життю.

"На підставі викладеного прокуратурою внесено вказівку керівництву виправних установ про негайне усунення виявлених порушень вимог законодавства. Одночасно за вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) ККУ. У ході проведених слідчих дій заборонені предмети вилучено для проведення низки експертиз", - додала вона.

Сарган зазначила, що максимальна санкція передбачає відповідальність до 8 років позбавлення волі.

Фото: Сарган, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-