Третину Сум можуть залишити без тепла

Третину Сум можуть залишити без тепла

Укрінформ
У Сумах третина мешканців може залишитися без тепла в опалювальний сезон через 19 млн грн боргу за газ.

Йдеться про споживачів Котельної Північного промвузла, яка є структурним підрозділом Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання і забезпечує теплом майже третину міста, заявив під час позачергової сесії міськради мер Олександр Лисенко.

"Вчора приїхав з Києва, обійшов всі офіси: і газотрейдера, і акціонерів, які керують нашим заводом. Переговори з усіма проводив і у Верховній Раді і в НКРЕКП ми були. Ми не знайшли розуміння в питанні тимчасового переходу теплоносія на житловий сектор. Тому що різні тарифи, субсидії, держбюджет. Це велика проблема. Ми сьогодні не можемо допомогти прямими вливаннями коштів заводу за комерційний газ", - зазначив Лисенко, який перед цим разом зі своєю командою намагався тимчасово, до зниження температури повітря до трьох градусів морозу, передати надання послуги із подачі тепла на територію житлового сектору, яку обслуговує зазначена котельня, ТОВ "Сумитеплоенерго".

Отож у зоні обслуговування котельні з опаленням зараз лише заклади соціальної та бюджетної сфери, яке забезпечує те ж таки ТОВ "Сумитеплоенерго".

Відповідну угоду на подачу для них теплоносія між міською радою, "Сумитеплоенерго" та СНВО було ухвалено на позачерговій сесії міськради.

Згідно з договором, Сумська міськрада є поручителем між сторонами за розрахунки за тепло.

Договір діє тільки до 31 жовтня. Далі, ймовірно, чекають, що "Сумське НВО" отримуватиме вже газ від газотрейдера.

Аби це відбулося, депутати прийняли звернення до Кабінету Міністрів України, НКРЕКП та НАК "Нафтогаз України", у якому просять врегулювати ситуацію з приводу постачання ПАТ "Сумське НВО", попри існування з його боку великих боргів за природний газ, блакитного палива для забезпечення споживачів Сум послугами з теплопостачання.

Читайте також: У мерії Сум вважають тариф на тепло обгрунтованим

"Непідписання НАК "Нафтогаз України" зазначених договорів та ненадання ПАТ "Сумське НВО" необхідного обсягу природного газу ставить під загрозу подачу тепла до домівок сумчан, а також соціальних і навчальних закладів та закладів охорони здоров’я міста", – йдеться в документі.

А ось для прийняття іншого звернення до керівництва держави - щодо неприпустимості підвищення ціни на газ для населення – на засіданні сесії не вистачило голосів.

Як зазначив міський голова Лисенко, на наступному сесійному засіданні він ініціюватиме повторний розгляд даного питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-