У Запорізькій області обговорили участь жителів ОТГ у формуванні бюджету

У Запорізькій області обговорили участь жителів ОТГ у формуванні бюджету

Децентралізація
Укрінформ
Представники громад Запорізької області обговорили плюси і можливі ризики залучення жителів ОТГ до формування бюджету розвитку.

Тренінг організований Запорізьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" і Мінрегіону України.

«На сьогодні в Запорізькій області взагалі немає практики обговорення з жителями процесу формування бюджету. Всі звикли до того, що депутати прийняли бюджет і, у кращому разі, представили програми. Ми намагаємося змінити підхід: спочатку потрібно отримувати від людей пропозиції, а потім відбирати проекти, які реально впровадити в наступному році. Безумовно, є ризики, але потрібно пробувати», - сказала учасникам тренінгу радник з питань комунікацій Запорізького ЦРМС Наталія Селюкова. 

Вона уточнила, що не депутати мають вирішувати як витрачати гроші, а громада. Процес формування бюджету має консолідувати владу і жителів. 

«Коли людей залучають до формування пріоритетів з використання бюджетних коштів, це дає можливість усвідомлювати як відбувається наповнення бюджету, - тобто, це стимул для сплати податків, детінізації доходів», - наголосила Селюкова. 

Незважаючи на загальну тенденцію, в Запорізькій області є досвід обговорення бюджету і стратегій розвитку з громадами. Зокрема, таке практикується в Широківській ОТГ, яка налічує 13 000 жителів.  

Про це учасникам тренінгу розповіла заступник голови Широківської ОТГ з питань діяльності виконавчої влади Марина Юдіна.

«Ми виїжджали у великі населені пункти, збирали жителів і розглядали всі питання, враховували зауваження і побажання під час створення стратегії розвитку. Це був перший досвід, нам він сподобався. Тепер ми не боїмося, що пріоритети громади не співпадуть з тими пріоритетами, які ми визначили. Завжди можна знайти альтернативні варіанти рішення і дійти згоди», - зазначила Юдіна.

За її словами, тільки цього року публічні зустрічі з жителями пройшли у восьми населених пунктах - Широкому, Лукашевому, Августинівці, Петрополі, Веселому, Сонячному, Володимирівському і Відрадному. На заходах були присутні депутати, старости, активісти. 

«Формат зустрічей передбачав звіт голови нашої ОТГ Дениса Коротенка за рік роботи, де дуже детально розповідалося про бюджет громади, його наповнення. Потім йшли питання, пропозиції, зауваження. Всі вони зафіксовані і передані відповідним структурам у роботу», - уточнила Юдіна.

Читайте також: Тергромади Житомирщини долучилися до міжмуніципального співробітництва

Запорізька область є одним з лідерів у країні за кількістю створених громад. На сьогодні в регіоні створена 51 ОТГ

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно з Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією, і підтримує реформу децентралізації та її секторні напрями.

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-