У Харкові обговорили підвищення тарифів на опалення і гарячу воду

У Харкові обговорили підвищення тарифів на опалення і гарячу воду

Укрінформ
Відкрите обговорення підвищення тарифів на опалення і гаряче водопостачання для населення відбулося в КП «Харківські теплові мережі».

В обговоренні, повідомляє кореспондент Укрінформу, взяли участь представники Харківської міськради, Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), працівники підприємства, харків'яни.

"Тарифи на централізоване опалення становитимуть: для абонентів житлових будинків з домовими і квартирними приладами обліку теплової енергії - 1307 грн 39 коп./Гкал (наразі - 1238 грн 88 коп./Гкал, підвищення - на 68 грн 51 коп.). Для абонентів житлових будинків без домових і квартирних приладів обліку теплової енергії - 33 грн 44 коп. за 1 кв. м на місяць (наразі - 31 грн 69 коп., підвищення - на 1 грн 75 коп.)», - повідомила заступник генерального директора КП «Харківські теплові мережі» з економіки Марина Магомедова.

За її словами, тариф на гаряче водопостачання: за умови підключення рушникосушарки до систем гарячого водопостачання - 80 грн 71 коп. за 1 куб. м (наразі - 73 грн 29 коп., підвищення - на 7 грн 42 коп.), за умови відсутності рушникосушарок - 74 грн 85 коп. за 1 куб.м (наразі - 67 грн 74 коп., підвищення на 7 грн 11 коп).

Магомедова пояснила, що на зміну тарифів вплинуло декілька чинників.

"Більшою мірою - збільшення рівня мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму. У тарифі для населення цей показник не переглядався з 2016 року. Також зросла вартість купованої теплової енергії, послуг водопостачання і водовідведення", - сказала вона.

За її словами, наразі середня зарплата на підприємстві становить 6 тис. 500 грн при тому, що середня на промислових підприємствах України - близько 9 тис. грн. Штат слюсарів і ремонтників укомплектований на 70-80%, бракує газозварювальників. "Утримуємо кадри за допомогою заохочень і доплати, але зростання рівня зарплати є необхідним", - додала Магомедова.

За словами генерального директора КП «Харківські теплові мережі» Сергія Андрєєва, згідно з вимогою НКРЕКП, середня зарплата, що закладається в тариф, має бути на рівні середньої зарплати по регіону.

Читайте також: У центрі Харкова знайшли підпільне звалище на 8 гектарів

«Це неправильний підхід. У Харківському регіоні середня зарплата значно нижча, ніж в цілому по Україні. Річ у тому, що у нас зараз в основному працює переробна промисловість, а в регіонах, де розвинута сировинна, добувна промисловість, зарплата досить висока. Наше підприємство - друге за потужністю в Україні після «Київенерго». До нашого комунального підприємства входять ТЕЦ-3 і Салтівська котельня, яка за потужністю майже така ж, як потужність усіх запорізьких теплових мереж. Однак у Запоріжжі розмір середньої заробітної плати вищий. Це питання треба переглядати, і ми будемо цим займатися. Сьогоднішнє засідання - один з кроків для досягнення справедливості в цьому питанні», - наголосив Андрєєв.

Після підвищення тарифів, прозвучало на обговоренні, зарплата для кожної категорії працівників КП «ХТМ» підвищиться на 17-20%.

Як повідомляв раніше Укрінформ, 18 червня в КП «Харківські теплові мережі» відбулося перше відкрите обговорення необхідності підвищення тарифів на послуги централізованого опалення і гарячого водопостачання, що пов'язано зі збільшенням прожиткового мінімуму і вартості послуг водопостачання та водовідведення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-