Товариство польської культури на Львівщині святкує тридцятиліття

Товариство польської культури на Львівщині святкує тридцятиліття

Фото
Укрінформ
Товариство польської культури на Львівщині святкує 30-річчя. З цієї нагоди у Національному академічному театрі опери та балету імені С. Крушельницької відбулась урочиста академія.

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

“Ваше Товариство було одним із перших, хто показав усьому світові, що в Україні народжується нова сила. Сила, яка дасть можливість вільно розвиватись, берегти традиції, культуру, мову будь-якої нації та народу, який живе в Українській державі. І дуже важливо, що за цих 30 років Товариство не тільки згуртувало навколо себе велику громаду, але демонструє велике надбання культури своєї історичної батьківщини» , - зазначив у вітальному слові голова ЛОДА Олег Синютка. Львівщина є батьківщиною для багатьох видатних поляків, і мені дуже приємно, що ми з великою пошаною ставимося до історичної пам’яті кожного з них. Разом у великій, незалежній Українській державі слід берегти паростки кожної культури, підкреслив очільник ОДА.

Товариство польської культури Львівщини, засноване в грудні 1988 року, є одним із найбільших освітньо-культурних товариств з головним правлінням і відділенням у Львові. Воно має свої відділення й осередки у 24 населених пунктах області. Загальна кількість членів Товариства перевищує сім тисяч. Польські громади мають приміщення у Мостиськах, Самборі, Стрию, Золочеві, Львові.

Товариство Польської культури відзначає 30-річчя / Фото: loda.gov.ua

Відповідно до статуту, діяльність Товариства полягає у відродженні польської культури, освіти, усвідомленні історичних традицій і самоідентичності поляків на Львівщині.

У 1990 році була відроджена одна з найстаріших польських газет (заснована в 1811 році) – «Газета Львовска».

При Товаристві діють: Товариство польських лікарів, Університет ІІІ віку, Товариство ветеранів ІІ Світової війни. У Львові та в інших осередках відроджені польські хори, капели, фольклорні ансамблі. Від часу створення Товариство польської культури Львівщини зробило чимало на ниві відродження та розвитку національної культури, вивчення історії Польщі, польської мови й літератури. Товариство проводить широку культурну й мистецьку діяльність, організовуючи концерти, виставки, відзначення пам’ятних дат. Уже 60 років працює Польський народний театр, яким від 1966 року керує відомий режисер Збігнєв Хшановскі.

Стараннями Товариства створено недільні польські школи з факультативним викладанням польської мови та літератури для дітей і дорослих.

У Львівській області функціонує 4 загальноосвітні школи з польською мовою навчання – ЗСШ №10, 24 у м. Львові, ЗСШ №3 у м. Мостиська, Стрілецька ЗОШ І-ІІ ступеня у Мостиському районі.

На базі загальноосвітніх навчальних закладів функціонують культурно-освітні центри, суботні та недільні школи для польськомовної національної меншини: в Мостиському, Самбірському, Золочівському районах, містах Самбір, Борислав, Дрогобич.

Читайте також: Суд ЄС зобов'язав Польщу "пригальмувати" скандальний закон

Товариство польської культури Львівщини є відкритим для представників інших національностей, які є шанувальниками польської культури чи цікавляться вивченням польської мови. Впродовж цих 30 років Товариство спрямувало багато зусиль на увічнення пам'яті у Львові і на Львівщині видатних польських діячів, а також – на збереження наших спільних історичних пам’яток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-