Гроші, що

Гроші, що "капають" із Сонця

Укрінформ
Коли бачиш, як від сонця тобі щодня "капають" гроші, на душі теплішає

Сонця у нашому житті стає більше – і це аксіома. Як і те, що у використанні альтернативних, відтворюваних джерел енергії Україна відстає від лідерів у цій сфері на десятки років. Та часи змінюються, і сонячна енергетика все активніше входить у життя українців. Навіть на Чернігівщині, яку давно називають депресивним регіоном. Станом на серпень 2018 року в приватних господарствах області налічувалось 68 сонячних електростанцій. І темпи переходу на виробництво "сонячної" електроенергії та продажу її за "зеленим" тарифом цього року суттєво зросли.

Найбільш популярним цей вид заробітку є у Бахмацькому районі, де з місцевим РЕМ укладено 15 договорів. Під час перебування там у селі Дмитрівка кореспондент Укрінформу поспілкувалась із місцевим "першопрохідцем" у "сонячній галузі" – підприємцем і радіоаматором Анатолієм Савченком. Чоловік зовсім недавно став виробником електроенергії й охоче розповів про всю цю "кухню".

СОНЦЕ НА ВАС "ПРАЦЮЄ" НАВІТЬ УЗИМКУ

Поставити у своєму господарстві сонячну батарею пан Анатолій мріяв давно. Читав, вивчав, стежив за тенденціями. Дочекався, коли ціни на панелі значно знизились, і ось нарешті, на початку літа цього року все зробив. Перш за все, придбав і встановив панелі найновішої модифікації, укриті армованим склом, що захищає поверхню від граду та вітру. Робив це свідомо, бо панелі постійно модернізуються, і нові, що з’являються на ринку, акумулюють енергії більше, ніж їхні попередники. Не виключено, що через кілька років панельки будуть невеликими за площею і більш потужними.

- Відомо, що в США є вже значно менші за розмірами панелі, які виробляють стільки ж, як і мої. Прогрес іде дуже швидко. Американці придумали навіть сонячні кулі, які піднімаються вгору і беруть там більше енергії. У нас тут то дерево, то будинок дає тінь, а кулям ніщо не заважає. Правда, кажуть, є одна проблема: у них стріляє молодь і таким чином трощить. А ті ж кулі – дороженні... – розповідає підприємець.

У господарстві Савченка сонячна батарея складається з 36 панелей і займає чималу площу 12х6 м. Її максимальна потужність – 8 кВт. Це не дуже велика батарея, бувають і більші. Приватним споживачам дозволено мати установки до 30 кВт. У Дмитрівці ж таку не поставиш через застарілі лінії, які просто "не потягнуть" передачу виробленої електроенергії.

Коштує така батарея 8 тисяч доларів США. Взагалі, зазначає співрозмовник, вартість розраховується так: 1 кВт — 1 тис. доларів. Тобто, 10-кіловатна батарея обійдеться в 10 тис. "зелених", 30-кіловатна — у 30 тисяч. Плюс витрати на дорогий інвертор – перетворювач сонячної енергії в електричну, монтаж і підключення. Дмитрівський власник електростанції міняв іще й підвідні до будинку дроти.

Все необхідне обладнання у господі Савченка змонтувала київська фірма, де були придбані панелі. Її фахівці встановили й комп’ютерну програму, яка постійно моніторить ситуацію – показує загальну кількість виробленої електроенергії, ту, що спожив будинок, і продану на енергоринок. На моніторі можна бачити діаграму, яка дає зрозуміти, що електростанція працює навіть у похмуру погоду і в дощ – сонячна радіація пробивається через хмари в будь-якому випадку. Виробляє вона тоді, звісно, менше, але на внутрішні потреби власника СЕС цього може вистачити. А от узимку, коли йтиме сніг, 8-кіловатна батарея, зазначає пан Анатолій, даватиме зовсім мало. Але й того, сподівається він, має вистачити на підтримання в його добре утепленому будинку комфортної температури. Якщо ж поставити 30-кіловатну СЕС, то навіть сніг не завадить їй виробляти стільки, щоб вистачало й на продаж.

Підключення сонячної електростанції провело ПАТ "Чернігівобленерго", причому досить оперативно.

- Ніяких перепон не було. Я навіть не очікував, що це буде так швидко. Заяву написав – раз, і вони вже приїхали, – зазначає Савченко.

Хоча перед тим аж два місяці оформляв необхідну документацію. "Золотий" сонячний час було втрачено. Та підприємець все одно радий, адже боявся, що буде ще довше.

- Головне для мене було – укласти договір у цьому році. Бо він – до 2030 року і мені за ним весь час платитимуть по 18 центів за кіловат-годину (це 5,91 грн, а за мінусом податків – 4,75 грн – авт.). Хто наступного року підпише, тому вже буде по 16 центів – там усе рахується в прив’язці до євро. Ціна на електроенергію за "зеленим" тарифом падає (у 2014-му, приміром, була 20 центів), але 16 – теж нормально, – вважає співрозмовник.

Відтак, запрацювала його установка аж 15 серпня.

ВИГІДНИЙ БІЗНЕС

Приватна сонячна електростанція – маленький, але вигідний інвестиційний бізнес. Доки світить сонце, він не "прогорить", та й рекет його не відбере. До того ж, він перебуває під контролем Євросоюзу, який не дозволить нашим там щось "намутить", аби люди заробляли менше. За 10 років батарея зношується всього на 5%, гарантійний термін на неї – два десятиліття.

Окупність 8-кіловатної СЕС – 4 роки. А далі на рахунок власника надходитиме вже чистий дохід. Для пенсіонерів, зокрема, це може бути істотною добавкою до пенсії.

- Так же ж і робиться. Я бачив в Інтернеті ролики про те, як діти встановлюють сонячні батареї своїм батькам-пенсіонерам, – каже Савченко.

Знає він і спосіб обійти заборону мати приватні станції потужністю не більше 30 кВт. Для цього люди просто купують другий будинок і там ставлять другу панель. А от невеличкі станції, зауважує співрозмовник, на 2 кВт, скажімо, ставити не вигідно. Для забезпечення будинку цього, мабуть, вистачить, а от на продаж нічого не залишиться.

У момент перебування кореспондента Укрінформу в домі підприємця на моніторі його комп’ютера світилася цифра 261 євро. Це загальна вартість виробленої за неповний місяць електроенергії. Від неї відрахується вартість спожитої на місці, а також близько 20% податку. Пізніше стане відомо, що за два перші тижні роботи сонячної батареї Савченко заробив чистими 4 тис. грн.

- Коли дивишся, як воно там від сонця "кап-кап-кап", на душі стає тепліше. Це – пасивний дохід і за ним – майбутнє, – радісно посміхається пан Анатолій.

Життя показує, що дбати про власну енергонезалежність сьогодні варто. Поклади нафти у світі вичерпуються, електроенергія дорожчає, а сонце світить усе гарячіше. Та й пасивний дохід населенню, яке старіє, не завадить. Адже Пенсійний фонд через зниження кількості тих, хто його наповнює, нині "співає романси". І ці тенденції – загальносвітові, не тільки наші. Тому, шановні пенсіонери, розв’язуйте свої панчохи з накопиченими доларами і – вперед за краплями "сонячного дощу" на ваші банківські картки! Жителі Дмитрівки вже активно розпитують односельця про вигоди й подумують це робити.

Наталія Потапчук, Чернігів-Дмитрівка
Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-