Причину загибелі активіста Бичка визначить комплексна експертиза - поліція

Причину загибелі активіста Бичка визначить комплексна експертиза - поліція

Укрінформ
Комплексна судово-медична експертиза визначить істинну причину загибелі активіста Миколи Бичка з приміського селища Есхар: вбивство чи суїцид.

Про це заявив на брифінгу керівник ГУ Нацполіції України в Харківській області Олег Бех, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Справа про смерть активіста Миколи Бичка - на фінішній прямій. Комплексна судово-медична експертиза призначена після проведення ряду інших, щоб остаточно встановити, чи була загибель Бичка вбивством, чи самогубством. При цьому кваліфікація події залишається колишньою: умисне вбивство", - наголосив Бех.

За його словами, слідчі вивчають питання, якими за життя цікавився активіст.

"Зокрема, мова про кримінальне провадження за ст. 191 УК України (привласнення або розтрата державних коштів). Встановлено, що кошти для компанії "АВА сервіс" виділені в кінці 2017 року. Коли почалося розслідування, компанія була перереєстрована на громадянина "ЛНР", проте вилучені документи щодо ряду контрагентів. Питання порушено щодо екології і забруднення річки та земель зазначеного об'єкту. Багато цікавих питань встановлено за цією компанією", - розповів Бех.

За його словами, кримінальне провадження порушено за фактом розтрати, а не щодо конкретних осіб: "Однак, у рамках провадження проводяться слідчі дії з екс-головою Есхарівської селищної ради Анатолієм Легкошерстом".

Що стосується термінів комплексної судово-медичної експертизи, то, за словами учасника брифінгу, керівника слідчого управління ГУ Нацполіції України в Харківській області полковника Сергія Чижа, експертиза триватиме не більше ніж 30 днів: "Слідство напрацювало близько 10 томів по 250 листів кожний. Визначені умови життя і діяльності померлого, опитані його знайомі, друзі, колеги. Встановлені відповідні зв'язки, переміщення, проблеми, коло громадських інтересів".

Читайте також: Мовчання вбиває: харків'яни запитали поліцію про розслідування нападів на активістів

Як повідомляв Укрінформ, 5 червня близько 12:00 до Чугуївського відділку поліції звернулася 40-річна мешканка селища Есхар. Вона повідомила про те, що її 23-річний син 4 червня о 16:30 пішов з дому і не повернувся.

5 червня близько 20:10 тіло повішеного активіста без видимих ознак насильницької смерті знайдено в лісосмузі неподалік від залізничного полотна. Чугуївський відділок поліції порушив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) УК України з позначкою "самогубство".

Смерть активіста стала причиною масових протестів громадян, які вимагали від поліції об'єктивного розслідування.

Микола Бичко був адміністратором групи "Ініціативна молодь Есхара", де друкував пости про розвиток селища, про факти корупції. Зокрема, він боровся проти скидання відходів виробництва місцевої фірми в річку Уди. Останній його пост присвячений реконструкції джерела коштом жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-